Experiment culinar 2: Pui shangai și cartofi la cuptor

După supa cremă de linte, am decis că e nevoie și de niște fast-food homemade. Astfel că am ales, pe ultima sută de metri, să schimb preparatul. Fac niște șnițele mișto, dar nu mai aveam pesmetul meu preferat. Aveam amidon, aveam sos de soia și susan, deci pui shangai să fie. Dar mai trebuie ceva lângă. Iar pentru că am preferat să nu mă stric cu totul, am ales să fac niște cartofi la cuptor.

Și să trecem la rețete, zic și eu.

Preparare cartofi la cuptor

Se iau câți cartofi sunt necesari. Eu i-am pus pe toți din pungă, nu mai erau așa mulți. I-am curățat, spălat și tăiat în formă de wedges. Am creat și un dressing pentru cartofi. Practic am turnat niște ulei de măsline într-un bol, apoi niște boia – cum altfel. De data asta nu iute. Apoi și niște piper, sare și ceva busuioc și oregano, plus niște usturoi granulat. Uneori mai pun și rozmarin uscat, dar pentru pentru această zi am zis pas. Uneori pun și mai mult ulei, dar și aici am fost reținut. Aveam destul în puiul shangai. Am amestecat incredientele, le-am scurs pe cartofi, am vânturat cartofii ca să se acopere cât mai uniform cu invenția mea culinară.

Am scos o tavă din cuptor, am întins cartofii în ea și am închis-o în cuptor pentru aproximativ o oră la 180 grade. Exact exact nu știu cât i-am ținut. Eu mai deschis ușa cuptorului și mai verific dacă sunt copți sau nu. Și când decid că sunt gata, atunci opresc cuptorul și îi mai las puțin să se rumenească sub căldura de la interior.

Și cam asta e cu cartoful. Trecem la următorul preparat.

Preparare pui shangai

Sunt câteva bucate care-mi ies chiar bune, aș zice eu. Și nu doar eu. Am gătit pentru mama, rude și prieteni puiul shangai și nimeni nu mi-a revenit cu review negativ. Cum îl prepar?

Se ia un pachet de piept de pui. Greutatea nu e niciodată aceeași că nu mai e nimic ca înainte. Se feliază pieptul de pui așa cum se poate, că mie nu-mi ies niciodată două bucăți identice și la fel. Se pun într-un castron feliile și se împânzeșește niște sos de soia peste ele. Se vântură și puiul ca sosul să se întindă uniform peste bucăți.

Apoi se trece la pasul următor. Compoziția pentru crustă. Cred că așa-i zice.

Se iau 4 ouă. Sau 5, acum depinde de mărimea ouălor. Se sparg, se pun într-un bol. Se adaugă și aici sos de soia, sare și piper. Iar pentru că tre să am semnătura mea și în acest preparat, evident, pun și boia de ardei. Nepicantă. Se amestecă bine, dar nu chiar ca la o omletă. Apoi se completează cu amidonul. Eu pun cam două pliculețe de amidon de 30 de grame. Parcă atât au pliculețele alea galbene. Uneori mai completez din al treilea plic. Acum depinde de câte ouă pun, de consistență. Iar pentru o aromă și mai interesantă, pun și o lingură de muștar. După ce am bătut bine compoziția, completez totul cu semințe de susan. Nu știu cum reușesc alții, dar oricâte semințe aș pune, parcă niciodată nu se prind destule de pui. Csf.

Se merge lângă plită. Se ia o olicică, se toarnă ulei după bunul plac. Eu prefer în ultima perioadă să nu mai pun cu nemiluita, doar cât să acopere bucățile de pui. Se încinge bine uleiul, apoi se dă focul la mai mic că altfel se înnegreșete prea mult și vine Piedone și ni-l aruncă. Și uleiul, și puiul.

Uneori, dacă am în casă, fac și o salată de morcovi cu varză. De data asta nu am avut varză, morcovi da, așa că am ales să completez totul cu niște katchup.

Rezultatul? Mai mult decât mulțumitor, dar aici mă așteptam. Le-am făcut de atât de multe ori.

Am făcut și plating.

Să aveți poftă.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *