Azi în trecut – 29 mai

1.La 29 mai 1453 are loc Căderea Constantinopolului atunci când otomanii conduși de Mahomed al II-lea câștigă lupta de cucerire. Azi se marchează practic și sfârșitul Imperiului Bizantin. Noul nume al orașului este Istanbul.

2. La 29 mai 1914 nava RMS Empress of Ireland s-a scufundat în urma ciocnirii cu o altă navă, SS Storstad, provocând moartea a 1012 oameni.

3. La 29 mai 1953 vârful Everest este cucerit pentru întâia oară. Primii doi oameni care au ajuns pe acoperișul lumii sunt neo-zelandezul Edmund Hillay și șerpașul nepalez Tenzing Norgay.

4. La 29 mai 1982 Papa Ioan Paul al II-lea este primul papă catolic care vizitează catedrala anglicană Canterbury. Se știe că anglicanismul se trade dintr-o schindare a bisericii catolice.

5. La 29 mai 1985 a avut loc Tragedia de pe Heysel în urma căreia 39 de spectatori au murit. Era finala de Cupa Campionilor Europeni dintre Juventus și Liverpool. Huliganii din Anglia au năvălit peste suporterii italieni, aceștia s-au retras într-un zid al stadionului care s-a prăbușit. Practic, este și ziua când huliganismul clasic a dispărut. Din fericire. Din păcate, nu e ultima tragedie de pe un stadion din Europa, tot Liverpool având ghinionul următor.

6. La 29 mai 1990 Boris Elțîn avea să devină președintele Federației Ruse. Plăcându-i mai mult votca, i-a cedat locul peste câțiva ani lui Vladimir Putin.

Nașteri, decese, zile internaționale

  1. La 29 mai 1917 se naște John Fitzgerald Kennedy, cel care avea să devină al 35-lea președinte al SUA. Nu și-a încheiat mandatul, fiind asasinat.
  2. Ziua Internațională a forțelor ONU de menținere a păcii / Ziua internațională a Căștilor Albastre

Mă poți urmări pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *