Știrile de vinerea asta #22

 1. Codul Rutier, modificat substanțial: Șoferii agresivi vor putea fi sancționați în baza imaginilor surprinse de camerele video de bord. În sfârșit.
 2. Ungaria a preluat luni preşedinţia Consiliului Uniunii Europene / Eurosceptică și împotriva ajutorului pentru Ucraina, Budapesta afirmă că „va acţiona ca un mediator imparţial”
 3. Legislative în Franţa: Victorie istorică a extremei drepte. Blocul de stânga, pe locul doi, partidul prezidenţial se prăbuşeşte
 4. The New York Times îi cere lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă
 5. Ponderea taxelor în prețul la pompă se apropie de 50% în urma majorării semnificative de astăzi a accizelor. La cât au ajuns prețurile
 6. Curtea Supremă a SUA respinge cererea de “imunitate absolută” a fostului președinte, Donald Trump. Stabilește că acesta poate fi judecat, dar numai pentru actele făcute ca persoană privată, nu și pentru cele oficiale, în calitate de președinte.
 7. Viktor Orban merge în Ucraina, în prima vizită oficială de la începutul războiului. Se va întâlni cu Zelenski la Kiev. Ce băiat bun e Orban.
 8. Sondaj INSCOP la comanda News.ro – Intenţia de vot la alegerile parlamentare – PSD – 29,4%, PNL – 18,9%, AUR – 14,7% / 64,2% dintre ce chestionaţi declară că în mod sigur vor merge la vot
 9. Profit record pentru Revolut. Cea mai mare creștere anuală de clienți din istoria companiei
 10. Mark Rutte nu mai este premier. Noul guvern olandez, condus de fostul şef al spionajului, a depus jurământul, pe fondul preocupărilor legate de miniştrii de extremă dreaptă. O struțo-cămilă și în Olanda, și în Franța… Europa e pe drumul cel bun.
 11. La un an de mandat, Guvernul Ciolacu depășește borna de 10.000 posturi în ce privește creșterea aparatului bugetar. Normal, de ce să digitalizăm când putem să angajăm votanți.
 12. Asociația Pro Infrastructura: UMB probabil a stabilit un record național pe A7 Buzău-Focșani, dar tot nu vom circula pe toți cei 80 de kilometri dintre Buzău și Focșani în 2024. Să merg pe 80 de km de autostradă spre casă ar fi ceva prea frumos.
 13. Am pierdut cu Olanda la EURO 2024.
 14. Circulația pe Valea Oltului se va închide timp de o lună, pe perioada zilei. Practic, se blochează complet juma de țară.
 15. Jocurile Olimpice: Ana Bogdan, Jaqueline Cristian şi Irina Begu vor concura la Paris. Team Romania are acum 105 sportivi
 16.  Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2024 este 74,4 – cel mai slab rezultat din 2020 încoace. Asta înseamnă că 39.100 de elevi sunt sub acest prag după 9 ani de școală.
 17. Cum fură RetuRO milioane de lei lunar din banii clienților pentru că automatele nu „citesc” unele etichete. Sumele nereturnate pe ambalaje lunar, amețitoare. Mie nu mi s-a întâmplat, dar așa o fi.
 18. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare vor fi intercalate, iar românii vor vota trei weekenduri consecutive: pe 24 noiembrie – primul tur al prezidențialelor, pe 1 decembrie – alegerile parlamentare, iar pe 8 decembrie – al doilea tur al prezidențialelor.
 19. Comisia Europeană anunță că începe să fie aplicate taxele suplimentare de până 38% pentru vehiculele electrice din China. Măsura este provizorie și poate fi retrasă dacă statele membre nu o susțin sau dacă Beijing și Bruxelles ajung la un consens. 
 20. Alegeri în UK. Laburiștii se întorc la putere, după 14 ani, iar Keir Starmer va deveni prim-ministru chiar vineri. 
 21. Sondaj INSCOP la comanda News.ro – Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale – Geoană – 26,7%, Ciolacu – 17,8%, Lasconi – 14,3%, Şoşoacă – 13,4%, Ciucă – 11,9 %, Simion – 11,2% / Plus scenariile pentru turul al ll-lea
 22. Comenzi record ale statului pentru piata de construcţii. Proiecte de infrastructură, spitale, şcoli în valoare de peste 10 miliarde de euro sunt scoase la licitaţie
 23. Vasile Bănescu se retrage din funcția de purtător de cuvânt al BOR: Îi mulțumesc Patriarhului pentru strânsa colaborare. A rămas biserica fără filozof oficial.
 24. Atac informatic la una dintre cele mai mari companii de IT din țară, NTT Data. Hackerii susțin că ar fi sustras 230 de giga de date/ Compania: Nu este vorba de ransomware/ “Am izolat întregul mediu afectat”
 25. Viktor Orban a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. Prieteni buni.
 26. BNR a redus dobânda cu 0,25 puncte la 6,75% pe an. Banca acuză incertitudini legate de politica fiscală a guvernului

Bune de citit, văzut sau ascultat

 1. Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani: Bill Clinton și George W. Bush. Măcar nu a copiat de la Putin.
 2. Statul la stat. Sursă de bani ignorată: Porturi dunărene pline de bălării, gunoaie și câini. Străinii evită să coboare de pe nave

Mă poți urmări și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *