Azi în trecut – 2 aprilie

 1. La 2 aprilie 1453, Mahommed al II-lea începe lupta de cucerire a Constantinopolului, pe care l-a și cucerit încheind astfel existența Imperiului Bizantin. A domnit o căruță de ani.
 2. La 2 aprilie 1513, spaniolul Juan Ponce de León descoperă un teritoriu nou cunoscut azi ca Florida în Statele Unite ale Americii.
 3. Tot pe 2 aprilie, dar în anul 1711, se semnează un tratat de alianță între Moldova și Rusia. Acum, după atâtea sute de ani, nici nu știi dacă a fost bine sau nu. Semnatarii tratatului de la Luțk au fost Dimitrie Cantemir și Petru I, țarul.
 4. Deja nu mai este un mister că dolarul este o monedă veche, de aici și importanța ei. La 2 aprilie 1792 se stabilește ca dolarul să fie moneda unică în SUA.
 5. La 2 aprilie 1805 se naște marele scriitor Hans Christian Andersen. Îmi plăceau tare mult coperțile basmelor lui. 😀 Printre cele mai cunoscute povești sunt: Mica Sirenă, Soldățelul de plumb, Hainele cele noi ale împăratului sau Rățușca cea urâtă.
 6. La 2 aprilie 1915 se naște Gică Petrescu. Hai să bem un păhărel în memoria marelui artist. Mare, dar a murit la propriu singur și uitat în apartamentul său.
 7. La 2 aprilie 1944 ne invadează Armata Roșie a Rusiei. Băieții comuniști ne promit că nu se bagă peste regimul politic din România. Istoria o știm cu toții.
 8. CBS lansează la 2 aprilie 1978 serialul Dallas. Unul din cele mai de succes seriale ale vremii respective. A fost difuzat în România chiar și în perioada comunistă. Asta da dovadă de bunăvoință a tovarășului Nicolae Ceaușescu.
 9. La 1 aprilie 1998 Radu Vasile devine prim-ministrul țării. Pus pe caterincă mai mult decât pe condus România într-o perioadă în care gluma era mult prea groasă. Emil Constantinescu a fost probabil cel mai neinspirat conducător al țării.
 10. Papa Ioan Paul al II-lea moare pe 2 aprilie 2005. Incredibil cât de repede au trecut 18 ani. A fost probabil cel mai iubit papă din câți au existat.
 11. La 2 aprilie 2008 începe Summitul NATO de la București. Evenimentul ține 3 zile.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *