Azi în trecut – 1 aprilie

Aveam de ceva timp în cap să fac un scurt rezumat a celor întâmplate în trecut, dar în clipuri pe TikTok. Cum pe video nu stau excelent și nici voce de radio nu am, nu am mai pornit proiectul. Și dacă tot m-am reapucat de scris – să vedem cât mă ține – zic să dau start rubricii Azi în trecut.

Evident, începem cu 1 aprilie.

1. Ziua păcălelilor a început în 1564. Nu vă păcălesc, nu scrie pentru mine vreo inteligență artificială, deși nu e departe momentul. Mituri despre 1 aprilie – Ziua păcălelilor sunt foarte multe, dar cea mai veridică pare cea în care regele Franței, Carol IX-lea mută Anul Nou de pe 1 ianuarie pe 1 Aprilie doar pentru a se oferi cadouri și de noul an nou stabilit de el. Evident, totul a fost legat de faptul că pe vechiul calendar, cel Iulian, Anul Nou era sărbătorit pe 1 aprilie. Sursă.

2. Dolarul, cea mai puternică monedă a lumii, are un logo încă din 1 aprilie 1778. Leul românesc o avea măcăr un simbol uitat pe vreundeva?

3. La 1 aprilie 1866 se înființează Societatea Literară Română, cunoscută azi ca Academia Română. Deși este o instituție de cultură și știință, a trecut și prin momente delicate. Aș puncta că nici acum nu are o imagine curată, președinte fiind un personaj cel puțin controversat, Ioan Aurel Pop.

4. Dacă SUA dezvăluie simbolul dolarului în 1778, la 1 aprilie 1880 se înființează în Banca Națională a României, care are, să recunoaștem un simbol (logo) recunoscibil.

5. Pentru că noi nu ne-am grăbit niciodată, ne-a luat peste 300 de ani față de Franța ca să trecem la calendarul Gregorian. Mai exact, la 1 aprilie 1919. Deci, abia după 300+ ani am putut face și noi gluma cu Anul Nou de 1 aprilie.

6. La 1 aprilie 1921 se înființează Opera Națională Română.

7. La 1 aprilie 1924 Adolf Hitler este condamnat la 5 ani de închisoare în urma unui puci din urmă cu câteva luni. Face doar 9 luni de închisoare și iese mai turbat. Istoria o cam știm cu toții.

8. La 1 aprilie 1939 este instaurată dictatura lui Francisco Franco. Da, și Spania a fost pentru ani buni sub dictatura unui tiran.

9. Cu siguranță tehnologia nu ar fi arătat astfel azi fără Apple, companie ce a fost înființată la 1 aprilie 1976 de către Steve Jobs și Steve Wozniak. Probabil citești acum articolul de pe un telefon Apple.

10. 1979, 1 aprilie, este una dintre cele mai negre zile pentru Iran. Se instaurează Republica Islamică Iraniană. Știm ce se întâmplă și azi în Iran din cauza unor minți blocate în paleolitic.

11. Mai aproape de zilele noastre, la 1 aprilie 2001, fostul președinte al Iugoslaviei se predă pentru a fi judecat de crime împotriva umanității. Vladimir Putin, tu când o faci?

12. Două despre Olanda acum. La 1 aprilie 2001, Țările de Jos legalizează căsătoria între două persoane de același sex. Este prima țară din lume care face asta. Și tot în Țările de jos, dar un an mai târziu, se legalizează și eutanasia, dar trebuie să fie demonstrate mai multe condiții.

Cam atât despre astăzi în trecut.

Surse de inspirație 12

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *