Cum vezi azi unirea Republicii Moldova cu România?

La 27 martie 1918 Republica Democrată Moldovenească/Basarabia se unește cu România. Decizia a fost luată de Sfatul Țării, parlamentul Basarabiei. Este prima regiune care se unește cu România de atunci. Asta scriam în Azi în trecut de azi.

Din păcate, în al doilea Război Mondial am pierdut Moldova pentru URSS, care a devenit republică în marea uniune sovietică. Și mai păcat este că imediat după căderea URSS-ului Iliescu a decis că Republica Moldova nu poate să se reintregească cu România.

Fiind din Moldova, dar din bucata ce o rămas României, deși născut în 90, țin minte că discuțiile despre reunirea cu Basarabia au existat până mai încoa. Discuții la nivel de birt în sat, a ne înțelege. Și dorința era acerbă. Ceea ce și mie mi-a indus ideea că da, frații trebuie să se întoarcă acasă.

Și acest lucru era realizabil până la începerea războiului din Ucraina, acum, oricât s-ar dori, Putin nu va mai lăsa să se întâmple asta. Este extrem de greu din punct geopolitic ca Republica Moldova să se mai alipească în viitorul apropiat de România. Da, poate abia după ce intră în Uniunea Europeană.

Da, îmi doresc și în prezent ca Basarabia să se întoarcă acasă. Cum e păcat și că Cernăuți nu mai e în România. Dar dacă niște bucăți de pământ ar însemna război, mai bine s-ar menține actualele granițe și am încerca să conlocuim frățește, dar din țări diferite. Căci, până la urmă, o țară, o graniță nu există decât în tratate, in măsurători geografice. Granițele sunt trasate de oameni.

Ce mă bucură este că și moldovenii de peste Prut își doresc unirea cu România. Bine, sunt și niște rusnaci, dar cantitate neglijabilă.

Tu cum vezi reunirea Basarabiei cu România?

Mă poți urmări și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *