Greva din învățământ

Scurtă părere personală. Sau cred că mă lungesc ca de obicei.

Dacă în construcții există un salariu minim brut de 4.000 lei, adică vreo 3.100 lei net, de ce un învățător/profesor începe cu 2.400 lei? De ce nu ar exista și aici un salariu minim net? Poate chiar de 4.000 lei. Mai multe despre salariile cadrelor din învățământ.

Situația învățământului e la pământ. Îmi aduc aminte că în generală învățam engleza în celași timp cu profa sau proful de engleză. Nu știu dacă ei au învățat între timp limba predată, dar eu știu că nici acum nu reușesc.

Ne scotea la tablă și recitam la propriu cu profa niște cuvinte și nimic mai mult. Nu cred că s-a schimbat cu mult asta nici în prezent.

Dacă ești bun pe engleză, de ce te-ai face prof în fundul Moldovei când ai putea câștiga 5-6.000 lei ca traducător autorizat? Sau poate chiar într-un call-center în limba engleză?

Știu caz concret de profesor tânăr, 25-26 ani care a renunțat să mai predea pe nici 3.000 lei pentru că din meditații la limba engleză full-time câștigă mult mai bine. Își aranjează programul cum dorește, muncește cât dorește, fără stres, cu un singur elev și câștigă dublu. De ce ar rămâne el în sistem? Nu ar avea motive.

Este clar că salariile trebuie mărite în învățământ. Nu poți trăi după 40 de ani de muncă cu 5.000 lei pe lună. Dacă pentru medici s-au mărit trebuie și pentru cadrele didactice.

Salarii mari, performanță mai mare

Existau și pe vremea mea profi care nu luau examenul de titularizare. Și, recunosc, nu-mi venea a învăța când se vedea că nici proful nu știa ce predă. Există și azi astfel de cazuri. Astfel că, profesori pregătiți, profesioniști, care știu ce predau trebuie plătiți bine. Nimeni pregătit nu mai intră într-un sistem în care știe că va ieși la pensie cu un salariu mai mic decât are vânzătoarea de bilete de la Metrorex.

Crești salariile, există șansa ca cei pregătiți să intre în sistem. Rămâi cu salariile mici, vor veni cei care nu reușesc în privat, dar nici nu-și dau interesul nici în învățământul de stat. Sau intră și cei mai bine pregătiți în sistem, dar interesul și-l vor da numai pentru meditații în privat. Cum de altfel se întâmplă și în prezent. Profii buni sunt buni doar la meditații, în clasă predau ca să fie predat.

Deci, salariile trebuie mărite, clar. Dar nu, nu grevă generală când mai sunt câteva săptămâni și încep examenele de final de an. Nu prin șantaj, domnilor, nu prin șantaj.

Sursa foto

Mă poți urmări pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *