Mi-am instalat ROeID

A fost acum ceva timp un reportaj România, te iubesc din Estonia. Nu-l găsesc, așa că nu vă dau link. Ani să fie de atunci. Și povesteau estonienii cum au ei acces la tot istoricul lor de cetățeni într-un singur loc. Date de naștere, domicilii, proprietăți, taxe, impozite, certificate, tot ce ține de sănătatea lor. Tot ce ține de ei personal. Au o identitate digitală. Și îmi doream și eu asta.

Ei bine, se pare că ne apropiem și noi cât de cât de așa ceva. Tocmai s-a lansat ROeID. Un fel de ghiseul.ro, varianta cu o juma de pas înainte. Sau cel puțin așa ar trebui să fie.

Deci, eu, dacă ar fi să lucrez la vreun minister, aș vrea să fie la cel al dezvoltării digitale a României. Pur și simplu nu mai vreau să car după mine buletin, pașaport, carnet de sănătate, carnet de conducere, certificat de naștere. Și ce mai tre? Eu nu mai vreau să merg la ANAF, poliția locală sector 6, DRCPIVDJDHJHKLS și alte prescurtări din astea. Eu vreau să intru într-o aplicație și acolo să am tot. Și nu, nu să stau eu să caut să mă prind unde ar trebui să găsesc. Ci să existe ceva inteligență artificială încorporată și să-i spun: am nevoie de certificatul ANAF pentru a putea aplica la programul Casa Verde AFM. Și aplicația să-mi dea automat documentul vieții. Până atunci…

Există ROeID

Pentru că adopt pe repede-înainte tot ce ține de tehnologie, am descărcat și noua aplicația a statului Român care va digitaliza practic orice cetățean: ROeID. Ce trebuie să faci? Să te duci în Google Play Store sau Apple Store, în funcție de ce telefon ai. Se descarcă, pui un email, un cod, îți scanezi buletinul, îți scanezi fața și, foarte interesant, spui și niște cuvinte. Atât. Acum aștept confirmarea contului și sunt curios să văd ce voi găsi în aplicația asta.

Date de domiciliu? Cât am plătit în viața asta pentru pensie? La sănătate? Amenda de circulație? Sau loteria română? Căci, sincer, asta mi-a sărit în ochi, că pot juca la loto direct din ROeID.

Lăsând bârfa la o parte, Burduja mi se pare cel mai activ ministru. Nu mă interesează că e fiu de securist sau ce-o fi fost taică-su. Și activ nu la TV, ci chiar mișcă lucruri. Acum aproape că te poți programa la orice online. Ai acces la taxe și impozite prin ghișeul.ro. Chiar și amenzile le poți plăti prin ghișeul. Ai cazier judiciar prin hub.mai.gov.ro. Ce nu-mi place, e că nu se hotărăsc la o platformă și totul să fie acolo. Acum te cam plimbă între site-uri, ba ghiseul.ro, ba, hub.mai.gov, ba platformele diverselor instituții, ba, acum și ROeID. Eu mă descurc, dar cei care nu le au cu neturile ci fac?

Mă rog, se fac pași înainte. Pași concreți, dar foarte mici. Habar n-am de la ce partid e Burduja și nici nu-l întreb pe Bing Chat, dar, la rotativă, eu pe el l-aș păstra ministru. Și la același minister.

Tu ți-ai instalat ROeID?

Mă poți urmări pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *