În goana după senzațional, breaking news, trafic, reach sau audiență omorâm oameni

Ieri am dat o fugă până la balta Grivița, o dezamăgire nu balta, ci zona. Dar despre toată dezamăgire mea într-un articol viitor. Cu greu am găsit un loc unde să stau 5 minute să mă bucur de liniște, de apă, de natura din mijlocul orașului.

L-am găsit, am intrat un pic și pe FB că-mi venise o notificre și am dat de un text. Nu mai știu la cine, dar anunța moartea unui român pe frontul din Ucraina. Mi-a părut rău, rău pare de orice soldat și civil care moare în Ucraina, pentru că se moare doar din cauza unui debil pe nume Putin.

Ajuns acasă, intru pe Twitter și îmi apare în feed o postare a celor de la TVR Info în care se anunța că românul Ovidiu ”Tony” Stoica a murit în luptă pentru eliberarea Ucrainei. Las link-ul deși articolul nu mai există. Ba chiar decisesem să adaug anunțul și în rubrica Știrile de vinerea asta.

Pe la 7 seara mă pregătesc să ies la alergat. Acasă fac un pic de încălzire, stretching în alte limbi. Pe A1 începe Observator și nu mai rețin dacă a fost sau nu prima știre, dar pe acolo. Se vorbește de același Ovidiu Stoica care a murit pe frontul din Ucraina. Nu în luptă precum zicea TVR, ci de data asta era voluntar, ajuta la scoaterea soldaților răniți de pe front. Mi s-au înmuiat un pic picioarele când au adus în discuție reportajul celor de la Recorder. Atunci am realizat că-l mai văzusem pe om. Păcat de el.

Termin alergarea, fac un duș și mă instalez pe canapea uitându-mă la Anglia – Brazilia și deschizând din nou rețele de socializare. Dau de postarea lui Radu Hossu care anunță că de fapt luptătorul român e viu. Dar, ce-i drept, e în Ucraina.

documentez un pic și citesc că totul a plecat de la un alt voluntar de pe front, apoi au apărut niște postări pe Telegram, apoi și pe pagini de FB românești. Și uite așa s-a propagat vestea falsă. Din fericire falsă.

Concluzia?

Goana după breaking news, după trafic, după audiență, după reach pe Facebook și vizualizări pe YouTube fac ca nici televiziunile sau marile site-uri de știri să nu mai gândească nimic înainte să publice ceva. De ce nu s-a luat legătura cu Poliția Română, cu familia acestuia… doar ei pot răspunde. Înțeleg că TVR, Antena 1, PRO TV și Digi 24 au dat sigur informația falsă. Probabil și alții. TVR a ales să șteargă știrea. Total greșit. PRO TV la fel. Dar de la ei nu mai am nicio așteptare. Omoară oameni fără să verifice destul de des. Observator revine și menționeză că omul nu e mort. La fel și Digi 24. Bravo lor pentru asumare.

Dar cineva care s-a uitat doar la știrile de seara fără ca televiziunile să vină și cu erata necesară, cu ce informație rămân? Exact, că omul a murit pe front.

Concluzia e că o știre din 3 surse nu mai există de când e goana asta după senzațional, breaking news și tot tacâmul. Trist.

Mă poți urmări și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *