Știrile de vinerea asta #15

 1. Eurovision 2024. Elveția a câștigat finala, cu cântecul lui Nemo Mettler despre a fi non-binar
 2. Putin îl înlocuiește pe Serghei Șoigu de la Ministerul Apărării / Cine este Andrei Belousov, omul care va prelua portofoliul Apărării. Pe scurt, tot o marionetă putinistă.
 3. Dezvoltatorul american al mini-reactoarelor nucleare dorite la Doicești: Clientul român ne-a transmis că decizia de continuare a proiectului a fost amânată din motive politice. Bă, ești prost?
 4. Mega-afacerea lockerelor: de ce bagă companiile de curierat zeci de milioane de euro în mii de dulapuri smart pe stradă
 5. Banca Națională menține dobânda de referință la 7% pe an, deși o parte a analiștilor așteptau prima reducere. BNR avertizează că inflația va scădea într-un ritm mai lent decât în 2023 și pe o traiectorie mai ridicată.
 6. Rata inflației a scăzut sub 6% în aprilie. Care sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult și pentru ce plătim mai puțin
 7. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul prin care fugarii sunt obligaţi să-şi suporte cheltuielile de aducere în ţară
 8. Parlamentul georgian a aprobat controversata lege ”a influenței străine”. Zeci de mii de oameni au manifestat împotriva proiectului de lege
 9. Prețul panourilor fotovoltaice a scăzut la un minim istoric / De ce nu este neapărat o veste bună
 10. Angajații ASF, la un pas de grevă: Noua conducere a schimbat regulile și poate lua prime, în timp ce restul salariaților încă nu. Eu aș desființa instituția asta. Nu-i decât o spălare de bani publici.
 11. Parlamentul a adoptat o prevedere prin care șoferii drogați sau băuți, cu alcoolemie de peste 0,80 g/l, nu mai pot scăpa de pedeapsa cu închisoarea, de la 1 la 5 ani. De asemenea, perioada maximă de interzicere a dreptului de a mai conduce un vehicul este majorată de la 5 ani la 10 ani. Legea merge la promulgare și va intra imediat în vigoare. Superb!
 12. Cercetătorul-șef și cofondatorul OpenAI, Ilya Sutskever, anunță că va părăsi compania, la șase luni după ce a încercat să îl elimine pe Sam Altman.” Cercetătorul sabotor e rus, oare de ce nu mă miră?
 13. Republica Moldova sfidează Rusia cu un pact de securitate cu UE
 14. Date INS: PIB-ul României a crescut, în termeni reali, cu numai 0,5% în primul trimestru al anului față de precedentele trei luni. Majorarea față de T1 2023 a fost de 1,8%. Bubuie economia.
 15. Grupul francez Gameloft închide studioul din Cluj, toți angajații vor fi concediați. Se duce și bula cu IT-ul…
 16. Salariul mediu net a crescut cu aproximativ 14% într-un an și a ajuns în martie la 5185 de lei
 17. Gigantul tehnologic chinez Alibaba a înregistrat o scădere cu 86% a profitului trimestrial. Acțiunile companiei au scăzut puternic marți, după anunțarea rezultatelor. Temu?
 18. Robert Fico, premierul Slovaciei, împușcat și transportat la spital. Un suspect a fost reținut
 19. Putin a sosit în China, în prima sa vizită din noul mandat prezidenţial. Delegaţia care îl însoţeşte include 20 de guvernatori regionali
 20. Temu, acuzată în Europa de practici înșelătoare și de încălcarea regulilor de comerț digital. Începe bătălia cu Temu
 21. Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi a desfăşurat percheziţii în Bucureşti, într-o anchetă vizând o fraudă de 8 milioane de euro care implică achiziţii de medicamente şi echipamente medicale în timpul pandemiei de Covid-19
 22. Indonezia. Unul dintre motoarele unui avion Boeing 747 a luat foc în timpul decolării. Piloții au luat altitudine doar cât să poată efectua imediat o aterizare de urgență. La bord se aflau 468 de pasageri, care au fost apoi evacuați în siguranță. Ceva nu e bine la Boeing.
 23. Noaptea muzeelor”, marcată de proteste. Guvernul e somat să crească salariile. ”Angajații din muzee fac voluntariat. este un efort teribil”

Bune de citit, văzut sau ascultat

 1. Reportaj de la lansarea candidaților AUR pentru Capitală. George Simion către „camarazi” și „oaste”: „Ne-au băgat infiltraţi, iepuraşi, căţei mici”. Nu știu vouă, dar mie AURul mi se pare că se cam topește. Chiar sper să nu mă înșel.
 2. Boeing. Multe incidente de securitate, mulți reclamanți, dintre care doi au murit
 3. Cum ar fi arătat România fără euro de la Uniunea Europeană? Ce ar putea face primarii doar cu lei și fără proiecte europene
 4. REPORTAJ VIDEO Cum arată viața cu mai puține păcănele pe Valea Prahovei, după decizia Guvernului. Și ce oraș și-a crescut populația la 15.000 de locuitori
 5. Primarul din Carpați și explicațiile sale. Când minți, dar ai uitat ce ai mințit.
 6. Dubiosul comportament al lui Victor Drăgușin: primarul Alexandriei amenință oamenii care discută cu presa despre victimele “noului TelDrum” și încalcă legea informațiilor cu caracter personal. Frumos în Teleorman.
 7. INTERACTIV | 5 ani mai târziu: cine sunt și ce se laudă că au făcut europarlamentarii români la Bruxelles
 8. Dubai Unlocked. România, țară paravan pentru averi imobiliare rusești

Mă poți urmări și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *