Știrile de vinerea asta #8

 1. Exit-poll „surpriză”: Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută. Criminal pe viață la putere în Rusia.
 2. Catastrofă umanitară în Gaza: Peste 13.000 de copii au fost uciși de la începutul războiului Israel-Hamas. Netanyahu, un alt criminal.
 3. România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE şi în luna februarie (Eurostat). Mulțumim tovarășului.
 4. Sondaj INSCOP pentru News.ro – Posturile TV, principala sursă de informare pentru mai mult de 50% dintre români. Și de dezinformare. / 43% cred că reţelele sociale sunt cele mai expuse dezinformării / 45,6% consideră Rusia principala sursă de ştiri false. Și de dezinformare.
 5. Dacia și Ford au produs aproape 100.000 de mașini în primele două luni ale anului, o creștere de peste 13%.
 6. GRAFIC. De la creșteri spectaculoase la lupta pentru supraviețuire în domeniul viitorului: Cum a evoluat numărul de angajați în sectorul IT în România/ Economiștii estimează că personalul din sector va stagna sau chiar ar putea scădea ușor în 2024.
 7. Când pornesc mini-reactoarele nucleare de la Doiceşti: localitatea din Dâmboviţa ar putea intra în istorie. „Dacă nu noi, atunci cine?”
 8. Înalta Curte de Casație a validat Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, care fusese respinsă de Biroul Electoral Central. Decizia e definitivă, ADU va fi pe buletinele de vot
 9. Cine e Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria București / Managerul „avem de toate” de la Colectiv / Tatăl lui a fost primarul Piteștiului, prefect de Argeș și deputat PD / Este finul lui Traian Băsescu
 10. Simona Halep, învinsă de spaniola Paula Badosa la Miami Open / A fost prima partidă jucată de Halep după un an şi jumătate de când a fost suspendată.
 11. O femeie din București s-a trezit că niște necunoscuți i-au ocupat apartamentul și nu îi poate da afară. Băi, ești nebun?
 12. Cea mai mare bază militară europeană NATO se construiește în România. Investiția valorează aproape 3 miliarde de euro. E de bine.
 13. Cătălin Cherecheș s-a întors acasă. Ce urmează pentru fostul edil și cum ar putea să își reducă pedeapsa
 14. Scădere importantă pe piața locuințelor la început de an: Volumul lucrărilor de construcții rezidențiale a scăzut cu 53% în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut. Asta nu-i a bine.
 15. Bitcoin și-a extins declinul marți și a scăzut sub 63.000 de dolari pe unitate, pentru un timp
 16. Noua companie de Autostrăzi a rămas fără director general. Administratorii CNIR nu i-au mai prelungit mandatul lui Cătălin Urtoi și au decis reluarea procedurii pentru desemnarea managerului pe 4 ani /Operaționalizarea CNIR, jalon în PNRR. Din postura de activist civic părea foarte bun acest Urtoi.
 17. Comisia Europeană nu alocă încă tranșa a treia de bani din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro. Val de critici de la Bruxelles.
 18. Un ucrainean, un moldovean și doi români fac aeroport privat în Ialomița. Cine a câștigat proiectul de 400 de milioane de euro
 19. Dezmeticirea Europei: Consiliul aprobă Regulamentul pentru materiile prime critice – dezgroparea resurselor proprii reduce dependența de China. Producătorii și cum stă România
 20. România mai are doar o singură regiune cu PIB per capita sub 50% din media UE. Bucureștiul a depășit Salzburg și Stuttgart
 21. Cotația aurului a atins joi un record istoric, de peste 2.200 de dolari uncia. Cade Bitcoin, crește aurul.
 22. CEC Bank a întrecut BRD și devine a treia cea mai mare bancă din România. Interesant. Se întâmplă ceva bun la CEC. Sau ceva ascuns?
 23. Nicușor Dan i-a retras atribuțiile viceprimarului PNL. Nicușor zice că a rămas prieten cu Bujduveanu, Bujduveanu la atac în stil politic pe Dan. Anul marilor caragialisme va fi.
 24. Consiliu European şi Summitul Energiei Nucleare – președintele Iohannis participă la amândouă. S-a trezit stâlpul după ce a anunțat că vrea șef la NATO.
 25. Slovacia este noua bătaie de cap a UE. Guvernul Fico a desființat biroul procurorului anticorupție și s-a dezlănțuit împotriva presei critice. Un nou Orban sau Erdogan în Europa…
 26. Sobele vor fi înlocuite treptat cu pompe de căldură / Comisia Europeană: Jumătate dintre instalatori vor trebui recalificați / Ce planuri are România. CE știe cât costă o pompă de căldură? Știe și pensia unui țăran din România?
 27. Restaurantele, cantinele și firmele de catering trebuie să ofere gratuit apă potabilă clienților. Legea merge spre promulgare. Dar sunt câteva chichițe, clasic, românești.
 28. Capitala are în sfârșit buget. Proiectul a fost votat din a patra încercare.

Bune de citit, văzut sau ascultat

 1. Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
 2. Experiment Agro Jurnal: Insecticid extrem de periculos, interzis în toată lumea, găsit în verdeața de sezon
 3. INVESTIGAȚIE. „Afacerea autobuzul” – O primărie din Timiș a închiriat un autocar școlar vechi de trei decenii cu 100.000 de euro în patru ani, când de fapt ar fi putut să-l cumpere cu 6.000 de euro. Așa se fac banii.
 4. Vino-n gara noastră mică” și aproape prăbușită. Zeci de halte și gări sunt în stare deplorabilă – un nou episod din campania ”România pierde trenul”.
 5. INVESTIGAȚIE RECORDER. Stăpânii Sectorului 3
 6. A doua Ucraina? De ce încearcă Armenia să se rupă de Rusia pentru a se apropia de Occident și care sunt scenariile. Armenia vrea, dar oare Putin vrea?
 7. „Păcănele” învelite în feminism, cadoul industriei pentru românce în luna martie

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *