Azi în trecut – 14 aprilie

  1. La 14 aprilie 966 se naște statul polonez modern și creștin. Conducătorul păgân de atunci se căsătorește cu o creștină.
  2. La 14 aprilie 1457 urcă pe tronul Moldovei Ștefan cel Mare. Asta după ce câștigă lupta cu Petru Aron de la Doljești. Da da, comuna mea natală. De fapt, ei se bat pe valea Siretului, în actualul sat Rotunda, satul meu natal. Deci, aș putea avea o mică șansă să fiu rudă cu Ștefan cel Mare.
  3. La 14 aprilie 1758 moare rinocerul Clara. Cică ar fi fost primul rinocer plimbat prin toată Europa să vadă și poporul minunăția sălbatică.
  4. La 14 aprilie 1816 are loc prima răscoală a sclavilor din Barbados. Șef de rebeliune este un anume Bussa, azi cunoscut ca primul erou național.
  5. La 14 aprilie 1865 este asasinat Abraham Lincoln, președintele Statelor Unite ale Americii de atunci. Criminalul a fost un actor pe nume John Wilkes Booth. Probabil știți cu toții scena crimei, cu pistolarul în spatele lui Lincoln. Lincoln moare a doua zi.
  6. La 1900 apare Uniunea Ciclistă Internațională. Un FIFA a ciclismului.
  7. La 14 aprilie 1912 Titanic se lovește de un aisberg și se scufundă câteva ore mai târziu. Probabil cea mai mediatizată tragedie din toate timpurile.
  8. La 14 aprilie 1958 satelitul sovietic Sputnik 2 cade de pe orbită. Nu asta e important, ci faptul că pe acest satelit a fost transportat în spațiu primul animal, câinele Laika.
  9. La 14 aprilie 2010 erupe vulcanul Eyjafjallajökull – exact. Deși erupe în Islanda, norul de cenușă a afectat toată Europa.

Sursă info 1 și 2

Mă poți citi și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *