Imaginile de pe pachetele de țigări nu au efect asupra fumătorilor

Pe mine imaginile de pe pachetele de țigări mă fac să întorc pachetul sau să-l acopăr atunci când stau la o masă cu un fumător. Nu de fiecare dată, dar în 90% din cazuri da. În general nu sunt un sensibil, dar cred că s-a înfiripat ceva în creier că imaginile alea nu sunt de bun augur. Adică, sunt vreo două variante cu copil pe pachet care îmi cam trezesc întrebări. Mie, nu și celui care fumează.

Cel care fumează deja s-a obișnuit să vadă o imagine horror. Are în cap că e doar o poză de detaliu, realizată într-un studiou de niște actori. În realitate asta și este. Dacă în imagini ar fi persoane și cazuri reale, poate chiar și persoane cunoscute, care să-și facă publică necazul prin care a trecut/trece din cauza fumatului, altfel ar sta treaba. Așa, pachetul de țigări se ține la vedere fără nici o strângere de inimă că fumătorul poate ajunge ca cel din poză dacă fumează.

Cum va scăpa lumea de fumat? Nu va mai fi la modă

Deja nu mai e la modă printre tineri. Da da, se fumează de la 14 ani de când lumea și pământul. Mănânc des la Băneasa – locul fițelor absolute chiar și printre juniori – și văd liceeni cum ori nu fumează, ori fumează electricele alea. Țigara clasică afumă, miroase, omoară. Țigara nouă este mai puțin mirositoare și mai puțin (probabil) nocivă. Astfel că generația Z sau ce denumire o avea, ori nu mai fumează deloc că e bleah, ori au trecut pe mai nou și mai eco-bio.

Ba chiar îi și auzi cum se scârbesc numai de ideea de a fuma țigări normale.

Citisem acum ceva timp cum guvernul Japoniei a implementat un program prin care încuraja consumul de alcool. Pentru că în Japonia s-a ajuns la un nivel în care alcoolul ar fi considerat atât de inadecvat perioadei noastre încât nu mai e consumat mai deloc. Mai ales în dreptul tinerilor. Bine, Japonia oricum e o altă lume. Mult prea civilizată pentru noi. Ne aducem aminte cum la CM din Qatar se bucurau în stradă doar când era culoarea verde la semaforul pentru pietoni. Se făcea roșu, se întorceau pe trotuar.

Mă uit și la nepotu’ care are 20 de ani și nu se atinge de țigări sau băutură. Bine, asta în prezența noastră, că eu știu ce face el de capul lui. 😀 O fi auzit de țigările Carpați?

Concluzia este că fumatul nu va mai fi atât de prezent abia atunci când generația actuală fumătoare nu va mai exista. Pentru că nu va mai fi la modă. Sau pentru că se va trece pe opțiuni teoretic mai sănătoase. Sau s-ar putea să mă înșel, iar de fumat nu vom mai fuma abia atunci când v-a fi interzis. Unele țări deja au un plan de a interzice comercializarea țigărilor.

Sursa foto

Mă poți urmări și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *