Azi în trecut – 6 aprilie

Aș fi vrut să fac pe scurt azi, dar nu mi-a ieșit. Prea multe s-au întâmplat în istoria zilei de 6 aprilie.

  1. La 6 aprilie 1795 apare prima carte de matematică scrisă în limba română. A fost tipărită în Moldova, normal, unde se nasc geniile.
  2. La 6 aprilie 1871 se taie panglica cu primari, popi și pupincuriști a primei linii de care ferată dintre Arad și Timișoara. Aș paria că atunci trenul circula cu o viteză mai mare decât în prezent.
  3. La 6 aprilie 1893 a avut loc cel mai lung meci de box din istorie. Da, de atunci datează recordul. A durat 7 ore și 19 minute. Sau 110 runde. Probabil s-ar fi bătut și azi cei doi dacă mai trăiau. Și nu s-ar fi schimbat regulile, evident.
  4. Tot pe 6 aprilie, dar în anul 1896 se inaugurează Jocurile Olimpice moderne. Da, Olimpiada, cum îi zicem noi azi.
  5. La 6 aprilie 1909 se descoperă ce azi știm că este Polul Nord. Da, doar 100 de ani de când ne cunoaștem mai bine planeta. Iar azi ne invadează inteligența artificială.
  6. La 4 aprilie în ani diferiți și Războaie diferite Germania invadează mai multe țări. Azi Germania e cuminte și e razna Vadimirovici.
  7. La 6 aprilie 2009 are loc un cutremur masic în regiunea Abruzzo, din Italia. Cel mai afectat oraș a fost L’Aquilla. Am fost acolo la doar 3 luni după eveniment și nu voi uita niciodată ce-am văzut…

Nașteri, decesezile internaționale

  1. La 6 aprilie 1941 se naște Gheorghe Zamfir. Din fericire, încă mai este printre noi. La final vă las un duet pe care l-am ascultat de n ori luate câte k.
  2. Tot azi este Ziua Internațională a sportului pentru pace

Sursă info

Mă poți citi și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *