Bătălia PET-urilor

Sau asta-i adevărata horă a reciclării: goana după ambalajele cu semnul de garanție retur.

Am mai vorbit despre RetuRO și cum unii caută ambalaje prin coșurile de gunoi pentru un pachet de țigări. Am fost și eu să reciclez de vreo 3 ori până acum. Am cam început să mai savurez câte-o bericică seara după alergare. Da, știu, alerg degeaba așa.

Prima dată nu a mers ok aparatul, mi-a refuzat ambalaje cu semnul de garanție pe ele deși erau ok. A doua oară erau vreo 5-6 persoane în fața mea, aveam doar două câteva doze la mine și cred că două de apă. A venit un nene și nu glumesc, mi le-a cerut pentru el. :))) I le-am dat și am plecat în treaba mea.

A treia oară a fost cu noroc, totul a decurs conform planului. Reciclat, luat bon pe ele, mers în magazin și luat alte beri. Două Nemțeana, recomand.

Dar adevărul este că aceste ambalaje cu garanție au devenit o adevărată sursă de venit pentru unii.

În căutarea ambalajelor cu garanție

În Parcul Bazilescu, unde alerg, văd în fiecare zi oameni care caută prin coșuri. Am impresia că deja s-au stabili zone de acțiune și nu poți căuta într-un coș care nu e al tău. Sunt vreo 3 pesoane care dorm în parc și și-au cam împărțit parcul. Într-o seară chiar se certau. Unul dintre ei a intrat în coșul altuia.

În plus, aproape că nu e zi să nu se intre și în mica curte a bloculețului în care locuiesc și să se caute prin tomberoane ambalaje. Am și poze doveditoare, dar nu le afișez să nu se interpreteze. 😉

Toate astea îmi aduc aminte de o fază din Roma de acum ceva ani. Niște cocetățeni căutau ambalaje prin tomberoanele din capitala Italiei. Intrau la propriu în tomberon cu totul. Doar că uneori nu mai reușeau să iasă. Eram în stație de autobuz. La vreo 10 metri un tomberon. Și se aude deodată: Ajută-mă să ies de aici, fă! Și a fost ajutată.

Și se pare că în întreaga țară e o adevărată căutare a comorilor din coșurile de gunoi. Ceea ce eu nu văd neapărat un lucur rău, se reciclează tot mai mult, dacă alții nu sunt coștiincioși, măcar să profite și cei care au nevoie de un ban în plus.

Bine, cică unele primării nu sunt de acord pentru că le scade lor rata de reciclare. Ce să zic.

Mă poți urmări și pe Google News

3 Comments

  1. De asta zic că sistemul e 1:1 cu cel din Danemarca. Să vezi ce fain era acolo când era câte un festival sau vreo adunare mare de oameni și veneau apoi oameni de diverse naționalități și făceau curățenie în parcuri, exact cum îi vezi pe japonezi pe stadioane 🙂

  2. daca tot acest tam tam duce la reciclarea 100 % la peturi inseamna ca sistemul isi face treaba, scapam odata de peturile aruncate efectiv peste tot

  3. Dcaa s-ar da si amenzi pentru cei care rastoarna cosuriile de gunoi si apoi las tot gunoiul pe strada ar fii foarte ok , in rest e buna si reciclarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *