Numai eu am impresia că parcă se dorește o criză economică?

Criză economică? Criză financiară? Cad băncile. Companiile din IT concediază cu zecile de mii. Inflația bubuie. Petrolul scade, crește.

Și totuși, parcă poporul de rând își vede de ale lui. Cumpără mai puțin, consumă mai puțin, ce-i drept. Dar asta nu e neapărat ceva rău, că prea ne aruncam să cumpărăm toate prostiile să fie acolo în casă.

Cu toate astea, deși am trecut peste o pandemie, unde s-au închis la propriu fabrici și uzine, unde au existat zeci de milioane de oameni fără loc de muncă, unde transportul mărfurilor a fost blocat, deci comerțul cu totul, nu a mai fost nicio criză economică. Ba din contra, parcă, toți anunțau profituri record, angajări peste angajări, prime peste prime. Când tocmai atunci ar fi trebuit să fie criza. Până la urmă, oamenii nu mai lucrau, oamenii nu mai aveau bani. Cât să trăiești din șomajul tehnic?

Ei bine, am trecut peste o pademie fără criză economică și ne lovim de o criză acum când toate s-au reluat? Acum când toți suntem înapoi la muncă? Acum când transportul s-a reluat? Acum când totul s-a redeschis, se vorbește numai despre criză economică?

Nu știu, eu am un sentiment că această criză e declanșată voit. Sau dorită. Nu sunt nici pe departe adept al teoriilor conspirațiilor – știu, clișeu deja – dar parcă așa simt, că cineva, cumva, își dorește iar o cădere economică globală.

De ce mai toți specialiștii vorbesc despre o criză de mai bine de un an? De ce toți o preconizează? A început nebunul de Putin războiul, pac inflație. Vine criza. Nu acum, peste 3 luni, când nu va mai avea lumea cu ce plăti benzina la mașină. Iată că a avut. Trece și toamna, la iarnă criza economică se va declanșa, nu are cum altfel, pentru că facturi mari, imposibilitate de plată. Iată că s-a trecut și peste iarnă.

Din martie în colo, pac, criză, că se termină banii, își scot oamenii cashul din bănci. Se duce la vale Silicon Valley Bank din America, o struțo-cămilă bazată pe capital fictiv. Așa și? Păi nu se poate, scoateți banii din bănci că vine criza. Se dereglează și ceasul elvețian, banca Credit Suisse intră brusc în faliment, asta și pentru că nu au mai intrat petrodolarii. Este cumpărată peste noapte de UBS – chiar peste noapte?

Deci, vine criza economică?

Cu toate astea, deși da, e o perioadă foarte agitată, așa numita criză economică uriașă nu mai vine. Și parcă se întâmplă asta pentru că oamenii de rând nu și-o doresc. Își văd de viață, da, mai cumpătat, dar își văd de ale lor. Așa că, dacă majoritatea e mai imună la aceste amenințări cu falimentul global, voi, ăștia greii, de ce vă tot doriți cu atâta ardoare o criză financiară/economică globală?

Zic că trecem cu toții la treabă, să producem fiecare ce știm: furci și topoare, servicii, autostrăzi, campanii de marketing pe interneți, dar să trecem la treabă și nu va mai fi nicio criză.

Că eu nu-mi doresc criza, mă, nene, mă.

PS: Nici Open AI nu a reușit să-mi facă o imagine reprezentativă despre mult dorita criză economică din 2023.

Mă poți urmări și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *