Pe tine ce scumpiri te-au șocat?

Acest articol nu este o critică asupra brandurilor, companiilor, magazinelor, producătorilor, vânzătorilor despre inflatie. E doar o trecere a revistă a ultimului an în materie de cumpărături. A șocului numit inflație.

Încă nu m-am obișnuit cu ideea că trebuie să dau 5 lei pe un 7 Days. Că max nu mai e demult. Acum max e doar prețul. Da, prețul pentru un corn 7 Days a depășit 5 lei la un moment dat în magazine, asta deși până nu de mult mâncam câte 1 aproape zilnic la prețul de 3 lei. Între timp am văzut că au mai redus din preț, dar cazul e consumat, am renunțat la cornul zilnic de dimineață. Iată primul efect bun al scumpirilor.

Dar nu prețul pentru un corn m-a speriat pentru întâia dată. Tot acum ceva timp am mers până într-un supermarket să cumpăr cele trebuincioase pentru casă. Cum ulei folosesc tot mai rar, mie mintea mi-a rămas setată că e undeva la 6-7, hai 8 lei. Măi, nene, dar m-am dus la raftul cu uleiuri, m-am uitat la eticheta de preț și nu glumesc, i-am atras atenția unei angajate că prețul la ulei este eronat sau poate a fost afișat pentru alt produs. „Nu nu, 12 lei este prețul, domnu‘.” „Aoleu.”, a fost răspunsul meu și m-am îndreptat cu mâna către un Vita D’oro, care nici ăla nu era cu mult mai ieftin.

Al doilea șoc a venit când m-am dus spășit să cumpăr unt. Nu folosesc un anume unt, dar știu că era până în 10 lei, care oricum mi se părea un preț mare. Măi nene, dar la momentul în care am fost eu cel mai ieftin unt din magazinul respectiv era 18 lei. Mâncalar mama pe el de unt că e un scump. Șoc și groază dar mi-am zis că nu dau 20 de lei pe un unt. Stai să treacă șocul și apoi. Am fost în Lidl și am găsit ceva mai ieftin, cred că brandul lor Pilos.

A venit următorul șoc. Eu șampon îmi cam iau 3 sticle o dată sau cum io zice oficial recipientului. Undeva la 50 lei parcă mă ajungeau toate 3. Hai 60 lei. Alpecin ajungea pe la 25 lei flaconul, dacă nu mi-a cedat memoria. Măi, nene, dar 30 de lei brusc pentru un Head & Shoulders? Mi-am luat, ce să fac, că oi fi eu moldovean, dar mă spăl zilnic. Zilele astea vine ofertă de la emag, 17 lei parcă. Păi nu luăm noi tot stocul? Tot stocul a fost de 3 bucăți. Aia e. Între timp nu că s-a redresat prețul, ba chiar a ajuns la 35 lei, că de ce nu, e inflatie. Îl găsiți aici, dacă doriți să vânați și voi o ofertă.

Am perioade în care savurez destul de des o bere imediat ce ajung de la birou și perioade în care mă simt ok și fără berea de seară. O bere din aia mică poate face rău sănătății fizice, dar psihic parcă aduce beneficii. Birra Moretti este o bere pe care o apreciez și mă bucuram că în pandemie era la un preț excelent. Dacă nu mă fentează memoria, era undeva la 2,2 lei în Mega, magazin nu tocmai ieftin. Într-o seară vin moldovenii la un FIFA, mă opresc la Mega de lângă mine să iau niște Birra și ce să vezi, 5,6 lei o sticlă. Dar ce i s-a pus special în ea, mă nene, mă? Am luat, ce puteam face…

Ketchupul picant de la Hellmann’s sau Heinz nu prea îmi lipseau din casă. Iar mai rar luam sosul KFC, să fie pentru atunci când îmi făceam shaorma de casă. Le știam pe la 6-7-8 lei în funcție de magazin și perioadă. Dar șoc, 16-17-18 lei. Măi nene, dar s-a aurificat roșia? Tomi sau nu mai știu cum îi zice katchupului de la Lidl par la fel de bune, ce să zic.

Chipsurile nu mai sunt pe placul meu. Dar la o adunare merg. Mă întind spre un Lays cu sare și îmi sare în ochi prețul. 9 lei. Eu știu că aerul e din ce în ce mai poluat, dar nu mă așteptam să fie și atât de scump. Asta da inflatie.

Cam astea au fost șocurile de moment. Pe tine ce scumpiri te-au șocat în ultimul an?

Mă poți urmări și pe Google News

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *