Turcia alege azi

Duminica, dacă nu am ce face, stau pe canapea, îmi beau cafeaua și scrollez printre posturile TV. Astăzi m-am oprit pe Digi 24, care a avut corespondență din Turcia. M-a surprins faptul că Digi a oferit spațiu prelungit alegerilor prezidențiale din Turcia, poate doar când mai sunt alegeri în SUA să mai fi văzut atât de mult timp acordat unor alegeri prezidențiale unei alte țări.

E clar că sunt alegeri foarte importante. Aleg și președintele, dar și noul Parlament. Înfrângerea lui Recep Tayyip Erdoğan pare mai aproape ca niciodată în 20 de ani. Principalul favorit fiind un politician de opoziție de cursă lungă, Kemal Kilicdaroglu. Interesant cum nu l-a trimis la pușcărie încă, democratul Erdogan.

Totuși, nu văd cum ar accepta dictatorul Erdogan o înfrângere și să nu facă în așa fel încât numărătoarea voturilor să fie de partea lui. Căci numai alegeri corecte nu vor fi. Acum important este câte voturi poate număra de partea lui.

Cine aduce democrația în Turcia?

Erdogan se știe că este un fanatic al religiei. Îți dai seama dacă urmărești imaginile cu el atunci când a mers să voteze. Soție îmbrobodită stând drept în imediata apropiere a stăpânului.

În schimb, în imaginile cu Kilicdaroglu la urne se vede o doamnă în vârstă cu un rucsac pe spate, cu părul dezvelit, extrem de relaxată. Nu știu dacă soția lui sau cineva din familie, dar imaginile sunt diametral opuse.

Cam și de aici îți dai seama cine își dorește cu adevărat democrație și cine republică islamistă. Acum sper ca turcii să voteze din nou pentru o republică laică. Nu de alta, dar Ataturk mai are un pic și se ridică din mormânt simțind cum tot ce a construit distruge un dictator religios.

Hai, poate scapă Turcia azi de Erdogan. Poate scapă și Ungaria de Viktor Orban și se mai realiniază astrele pe liniile democratice în Europa. Că prea ne-am dus către Rusia.

PS: Revin cu update cu învingătorul. Sper să nu fie Erdogan.

Sursă foto: Imagine generată cu Bing Image Creator

Mă poți urmări și pe Google News

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *