Xavi a făcut cât a putut cu ce a avut la dispoziție

Mă uitam aseră la Barcelona – Deportivo Alaves. Bine, mă uit destul de des la meciurile Barcelonei. Față de sezonul trecut, echipa e într-o scădere de formă. Mai bine zis, lotul Barcelonei este într-o scădere de valoare.

Din cauza marilor probleme financiare, Barcelona transferă cu picătura, în general fără sumă de transfer precum fac echipele de Liga 1. S-au dus vremurile când se aruncau peste 100 de milioane de euro pe un singur jucător și se lua câte 2-3 pe-o fereastră de transferuri.

Și, sincer să fiu, îmi place mai mult așa. Astfel au loc în echipă jucători extraordinari precum Pedri și Gavi, căci da, de la Sergio Busquets, care între timp a plecat de la Barca, nu a mai ieșit un fotbalist care să se impună și să fie un lider în echipă din mult lăudata Academie La Masia. Au tot fost de-al de noi Messi precum Cuenca, Munir sau Fati, dar niciunul nu a confirmat. Deși talent aveau să dea și altora.

Revenind la subiectul din titlu, da, chiar cred că Xavi a realizat maximul cu actuala echipă a Barcelonei. Ba chiar aș îndrăzni să spun că a reușit mult peste așteptări, sezonul trecut luând titlul în La Liga după o pauză de 3 ani, ani în care Barcelona a investit sume imense și degeaba.

Da, sezonul ăsta este sub așteptări, daaar și lotul este sub așteptări. De exemplu, în meciul de aseară, câștigat cu 3-1 împotriva echipei lui Ianis Hagi – trebuia s-o dau pe asta, echipa lui Xavi a avut în teren, în același timp, 3 jucători care nu au 18 ani împliniți. Lamine Yamal are doar 16 ani jumătate, da da, nici 17 ani, este extremă și Pau Cubarsi, fundaș central, rol decisiv și extrem de important, doar 17 ani împliniți acum câteva zile. Ăștia 2 au fost titulari. Iar în repriza a doua a mai intrat și Hector Fort, 17 ani jumătate, care este tot fundaș, poziție în care dacă ai greșit, e posibil să fie decisiv. Și tot în a doua repriză a intrat și Victor Roque, atacant de viitor, transferat iarna asta, care a și marcat și care are și el doar 18 ani.

Practic, cu 4 jucători care în mod normal ar trebui să joace doar pentru a prinde experiență, Barcelona lui Xavi trebuie să se bazeze pe ei. Oricât de talentați ar fi, le lipsește experiența, au tracul normal al unor adolescenți. Până la urma urmei, aceștia sunt niște copii și joacă pe semnătura părinților. Căci, da, au sub 18 ani și fotbalul e o meserie profesionistă și tre aprobarea părinților.

De aceea eu cred că Xavi merita mai multă răbdare. Pentru actuala echipă a Barcelonei era antrenorul potrivit să construiască noua mare echipă a Barcelonei. Dar fotbalul modern și presiunea sumelor imense nu iartă. Dacă va veni Jurgen Klopp, poate va reuși mai mult. Altfel, chiar nu văd niciun antrenor care să ia Champions League cu actualul lor al echipei Barcelona.

Nu pentru că e slab lotul, ci pentru că e foarte, dar extrem de neexperimentat.

Mă poți urmări și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *