Azi în trecut – 24 aprilie

 1. La 24 aprilie 1184 îCR este momentul în care grecii intră în Troia. Legenda spune că s-a intrat pe un cal, de unde și expresia calul troian.
 2. La 24 aprilie 1434 se menționează pentru întâia dată de funcția de spătar la Curtea Moldovei. Pe vremea aia era un rol important, era cel care purta sabia domnitorului. Echivalentul azi ar fi cel care poartă geanta nucleară a lui Putin sau Biden.
 3. La 24 aprilie 1877 se declanșează oficial războiul ruso-turc. Intrăm și noi în conflict cu scopul de a ne câștiga indepedența față de Imperiul Otoman. Am scăpat de turci și am dat de ruși, ce noroc pe țara noastră.
 4. La 24 aprilie 1898 începe și războiul Hispano-American în care SUA invadează Cuba, dar Cuba devine indepedentă după această luptă.
 5. La 24 aprilie 1915 otomanii încep așa-numitul genocid armean, în urma căruia mor peste milioane de oameni. Cam ce a făcut Hitler cu evreii, asta au făcut turcii cu armenii…
 6. La 24 aprilie 1918 se semnează Tratatul de pace de la București. A fost semnat între România și țările invadatoare Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Turcia. Deși a fost încă un pas spre România Mare, tratatul nu a fost niciodată ratificat de către regele Ferdinand I al României.
 7. La 24 aprilie 1967 Soyuz-1 se dezintegrează, iar cosmonautul Vladimir Komarov devine primul om care moare în urma unei expediții spațiale.
 8. La 24 aprilie 1970 se lansează și primul satelit chinezesc, Dong Fang Hong I. Da, perioada aia a existenței a fost o luptă pentru cucerirea spațiului de către rivalii ruși, americani și chinezi.
 9. La 24 aprilie 1990 se lansează telescopul spațial Hubble. Încă e funcțional în spațiu.
 10. La 24 aprilie 1998 are loc un referendum în fosta Iugoslavie prin care se respinge medierea externă a conflictului intern.
 11. La 24 aprilie 2001 are loc Gala Hagi prin care Gheorghe Hagi se retrage oficial din cariera de fotbalist. Nu mai pupăm noi fotbal ca în anii 90…

Nașteri, decese, zile internaționale

 1. La 24 aprilie 1777 se naște Mihail Sturza, domn al Moldovei pentru 15 ani. Încă mai are descedenți și în ziua de azi.
 2. La 24 aprilie 1953 moare Gheorghe I. Brătianu, cel care avea să devină prima personalitate politică care sparge un partid, plecând din Partidul Național Liberal și înființând Partidul Național Liberal Brătianu, fără succes, evident. Un fel de ProRomânia a lui Ponta sau partidele lui Orban, Dragnea, etc.
 3. Ziua Mondială a Protecției Animalelor de Laborator
 4. Ziua Mondială a Solidarității Tineretului

Sursa info

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *