E tehnologia scumpă, dar copchii de azi dau mii de lei pe niște adidași?

M-am forțat să folosesc TikTok. E un canal de unde ai și ce învăța – da, poate îmi fac curaj și bag pe TikTok seria Azi în trecutE și un loc unde te șochează luxul și opulența afișată. Te simți sărac lipit pământului. Nu știu dacă ce e acolo e pe bune, dar recunosc, m-am șocat.

Când eram mic, inclusiv la liceu, cumpăram adidași de 50 lei. Tricouri de 20 lei. Geci cam pe la 100 lei. Eu încă am în minte aceste sume și nici acum nu pot depăși un prag psihologic. Da, eu nu am dat NICIODATĂ mai mult de 300 lei pe o preche de adidași și nici pe vreo geacă. Ce depășește 200 lei deja mi se pare mult. Nu, nu sunt zgârcit. Sunt zgârcit doar cu mine, altfel, știi vorba aia, dau și cămașa de pe mine. Pur și simplu sunt chestii de încălțat și îmbrăcat, nu tre să fac pagubă în buzunar aiurea.

Îmi iau adidași de 200 lei, pe ultima pereche am dat 170 lei – văd că încă mai e la prețul ăsta. E vorba vorba de Reebok Royal Complete Sport. Scuzați-mă pe mine. Dar pe TikTok e nebunie. Sunt niște canale unde opresc aleatoriu – cred – pe stradă puști și îi întreabă cât costă ce au pe ei. Bobițule, sunt copchii de clasa a IX-a care au în picioare pantofi sport cu denumiri pompoase de mii de lei. De zeci de mii de lei. Da, sunt adidași și de 2-3 mii euro și sunt purtați de copchii din țara noastră. Nu, nu din SUA, nu din Anglia, nu din Norvegia, din România, teoretic a doua cea mai săracă țară din UE.

Nu știu, poate sunt eu prea depășit, prea conservator, dar cred că e ceva greșit. Nu poți merge la școală cu haine pe tine de 10.00 euro. Cu Rolex de 50.000 euro la 15 ani? Pe bune?

Acești copchii vorbesc atât de deschis, atât de normal despre tricouri de douăj de milioane de zici că sunt bani de pâine. Vorbesc atât de nonșalant de niște blugi-cârpe de mii de lei de te întrebi dacă nu e ceva film prost de la Hollywood. Credeam că sumele astea se dau doar pentru chestii pe comandă la case de modă renumite. Sau cumpărate din magazin, dar doar de la branduri de lux. Off-White e cel mai folosit brand în clipurile alea. Iertați-mă pe mine că până zilele astea eu nu am auzit de brandul ăsta care vinde adidași de 1.000 de euro și e plin Bucureștiul de produsele lor. Asta dacă nu or fi din Dragonul…

De unde au copchii de 15 ani mii de euro pentru țoale?

Cel mai frecvent răspuns: de la tata. Semn că se câștigă bine în România. Dacă tata își permite să întrețină familia, să meargă și în vacanțe și să îmbrace și copchilul cu țoale de mii de euro, da, România o duce bine. Dar altceva vreau să remarc, dacă tu arunci cu banii într-un puști de 15 ani, el cum va mai ști să aibă respect pentru lucruri? Pentru experiențe? Pentru viață? Pentru cei din jurul lui? Cum va înțelege el că trebuie să aprecieze ce are și să nu desconsidere pe cel care poartă niște amărâți de Nike de 200 lei? Va considera că i se cuvine totul și totul să fie foarte scump.

Iar la 20 de ani va călca un om pe trecerea de pietoni cu bolidul de la tata.

Da, poate nu înțeleg eu fenomenul, dar ceva nu e bine. Ceva e stricat la mijloc. Nu, nu îmi doresc nici ca pe vremea mea, cu adidași de 50 lei, dar nici ca ce văd acum pe TikTok. Pur și simplu simțul măsurii ar trebui să existe. Și ar trebui să existe la părinți. Dar când faci bani din evaziune fiscală, de ce să-ți pese pe ce-i cheltuie copchilul tău?

Și ne minunăm că dăm 1.000 euro pe un iPhone?

Cu toate astea, milioane de români muncesc pe 2.000 de lei. Cumva e defect și capitalismul ăsta.

Dacă vrei să te minunezi și tu, vezi AICI un cont, dar ca ăsta tot sunt.

Mă poți citi și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *