În era internetului și a globalizării, noi ne închidem ermetic în bula noastră

Sunt din generația care a descoperit internetul. Și de multe ori mi se întâmplă să fiu sătul de el. Am avut sau am mIRC, Yahoo! Messenger, skype, hi5, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube sau TikTok. Dar nu prea știu cu ce se mănâncă de exemplu Twitch, Discord sau chiar și TikTok.

Am încercat TikTok, dar pare o aplicație cu conținut mult prea pueril pentru așteptările actuale ale mele, așa că mă pierde repede scrollul. Ajunge și Pavel acuș la 33 de ani, nu se încadrează în targetul de vârstă a aplicației. Deși, recunosc, există și conținut fain pe partea de DIY sau chiar pe cultură generală spusă într-un mod plăcut. După cum ziceam, mă bătea gândul și pe mine să mă apuc de ceva scurt, povestind lejer trecutul. Am renunțaț și pe moment încerc ceva aici în scris.

Totuși, cum de nu ajung la urechile noastre vedetele de azi ale internetului?

Cel mai elocvent nume al momentului este Andrew Tate. Sau frații Tate, că cică amândoi ar fi mari vedete online. Vedete online mondiale. Iar eu nu am auzit de ei până să fie arestați. Ar fi fost ceva luptători profesioniști, ba chiar Andrew ar fi câștigat ceva centuri în kickbox, dar la urechile mele nu a ajuns niciun nume de frate Tate. Nu a ajuns ca sportiv, nu a ajuns nici ca mare vedetă online.

Deși mai intru pe Twitter – cel mai des dintre toate platformele pe care am cont – nu a intrat în feed nicio postare de-a lui Andrew. Într-un fel e de bine aș zice, că algoritmul a înțeles că nu-i de interes Tate pentru mine, într-un fel e de rău că un personaj cu aproape 6 milioane de urmăritori nu a ajuns să-mi fie recomandat, să nu știu nici măcar de existența lui. Semn că algoritmii internetului liber de fapt ne închid într-o bulă închisă ermetic.

Bulă informativă atent setată

La abudența de informații, la zecile/sutele de mii de postări pe zi de pe FB, Twitter sau TikTok doar din România, e imposibil să o acaparezi tot. E imposibil să ajungă și 1% din informație în privirea ta. Facebook-ul am observat că mai forțează postări ale publicațiilor de cancan, le dau hide, dar cumva la ceva timp mai apare iar o postare deamboulea. În schimb, cel puțin momentan, Twitter păstrează bula intactă, deși există și pe platforma lui Elon Musk tab For you, unde bagă pe gât postări, parcă nu-s la fel de nocive ca cele de pe Facebook.

Și chiar dacă apar postări nesolicitate pe FB, numai când văd texte de genul „a divorțat când totul părea să fie lapte și miere. Vezi ce vedetă de la noi a murit la aflarea veștii.„, nu voi da vreodată click pe așa ceva. Astfel că pe lângă faptul că algoritmii mediilor sociale crează ei o bulă, eu mi-o închid și mai mult.

Aseară mă uitam iepurește la Chefi la cuțite. A apărut un influencer de pe TikTok, pare rău, nu i-am reținut numele. Avea peste 1 milion de urmăritori și cu toate astea deși eu mă învârt toată ziua pe internet, nu cred să-i fi văzut vreodată chipul în vreo postare pe oricare rețea de socializare. Pe TikTok era greu pentru că intru maxim o dată pe săptămână și atunci stau cât să scadă un procent din baterie.

O fi bine să nu știi ce se întâmplă cu adevărat în jurul tău? Nu o fi de bine? Ce ne facem domne cu bulele astea?

Mă găsești și pe Google News

Sursa foto

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *