De unde taie Guvernul ca să redreseze bugetul?

Eram aseară lungit în canapea și mă uitam la știrile zilei. De fapt, mutam post cu post că nu mă atrăgea mai nimic. Și am prins momentul în care la Digi 24 se vorbea despre cum Guvernul tre să taie din cheltuieli, iar cum Ciucăbotul nu prea știe cum, o dat ordin milităresc către miniștrii din Guvern să vină cu soluții. Dar oare știe că soluțiile sunt atât de la îndemână?

Dacă nu, îi ofer eu câteva soluții. Iată-le:

  1. Tăierea tuturor pensiilor speciale – or să zică că nu se va face mare economie, că e mic procentul din PIB total. Da, dar asta nu e tot, așa că ban cu ban se adună. Și câștigați și un capital de imagine de o să vă trec peste ani în rubrica Azi în trecut ca fiind cei care au avut curajul să le taie. Nu că merită privilegiu?
  2. Plafonarea/reducerea salariilor pentru funcțiile de conducere din instituțiile statului – poate nu știți, dar președintele ASF, cel care sub supravegherea lui au falimentat City Insurance și Euroins, are un salariu lunar de peste 10.000 euro. Da da, ăsta e salariul lui. Și ca el sunt zeci sau chiar sute de șefi de mari instituții extrem de bine plătiți. Salariul lui Mugur Isărescu îl știți? Plafonarea să se facă la un maxim de salariul președintelui x 2. Dacă Iohannis are 1.500 euro, președintele ASF de ce să aibă 10.000 euro? Bine, salariul președintelui e mic, beneficiile sunt mari în schimb.
  3. Subțierea numărului de poziții din consiliile de administrare ale companiilor de stat – nu știu dacă știți, dar marile companii de stat au un consiliu de administrare. Rolul în teorie este foarte important, consiliul de administrare este un liant între acționar (statul) și conducerea executivă. Adunarea respectivă se asigură că statul nu iese pe pierdere prin măsurile luate de conducerea companiei. În realitate, în astfel de consilii sunt trimiși doar niște cunoscuți ai mai marilor din politică sau chiar politicieni care nu și-au mai găsit locul prin Parlament, Guvern sau în alte funcții de conducere. Și nu sunt consilieri doar la o singură companie, ci la 2-3, iau o indemnizație de vreo 8 mii lei pe lună pentru fiecare companie reprezentată și iată cum se îmbogățesc făcând nimic. Hai, poate nu se îmbogățesc, dar nici nu duc grija zilei de mâine.
  4. Subțierea aparatului administrativ, reducerea numărului funcționarilor publici – am mers acum ceva ani la ANAF cu o înștiințare de plată. Și nu glumesc, procesul a fost așa: funcționarul 1 mi-a luat înștiințarea și mi-a oficializat-o (a băgat informațiile în calculator, deși trebuia să le aibă), m-a trimis la funcționarul 2 care era în dreapta funcționarului 1 la 20 de centimetri, care funcționarul 2 mi-a emis chitanța cu care am mers la funcționarul 3 care stătea pe colțul ghișeului, la alți 20 de centimetri de funcționarul cu numărul 2 și am plătit datoria. Deci, 3 funcționari ca să plătesc o datorie la stat de vreo 150 lei care a apărut ei știu de unde. Oare nu se poate plăti pe Ghișeul.ro iar respectivii funcționari să facă ceva cu adevărat necesar? Nu mai zic că fiecare parlamentar, ministru, ambasador vine cu un puhoi de angajați în subordine care în realitate nu fac nimic: secretari de stat, subsecretari, consilieri, etc.
  5. ANAF să colecteze mai mult și mai eficient veniturile la bugetul statului – mai exact, să lase în pace cele două băbuțe cu pătrunjel din piață, ca apoi să se laude pe facebook cu ce mare realizare au făcut. Sunt vreo doi (1 și 2) pe Youtube care numai prin ce descoperă ei ar putea aduce multe milioane la bugetul statului.
  6. Nu mai furați și s-ar putea ca doar asta să fie de ajuns. Șpaga pentru magazinele din aeroportul Otopeni e de 22 milioane de euro? DOUĂZECIȘIDOUĂDEMILIOANEEURO?

Nu, nu trebuie să se taie salariile medicilor sau profesorilor, nici să se oprească construcția de autostrăzi.

Ce ziceți domnule prim-ministru Ciucă, mă angajați la Guvern consilierul dumneavostră pe probleme de buget?

Sursă foto

Mă poți citi și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *