Fan Temu de mic

E un mare vuiet cu acest Temu. Recunosc, m-am ferit destul de mult timp să comand ceva de la ei. Modul lor agresiv de a se promova, prețurile nesimțit de mici pe unele produse, și livrarea gratuită la orice și pentru orice m-au făcut să cred că e ceva scam. Mai ales că pe net erau și prezentați ca mari țepari. Nu trimit comenzile. Produsele nu sunt ca în descrierea de pe site.

Bre, dar mi-am luat inima în dinți și am comandat o dată. Chestii minore, ca să nu risc nici banii și să nu am nevoie urgentă de produsele respective. Din prima comandă am fost dezamăgit de magneții suport de telefon. Nu se lipesc nici ei între ei, apăi să țină telefonul. În rest, super-mulțumit de husa de telefon de alergat, dar nu mă înțeleg eu cu telefonul pe braț, de o geantă banală, dar utilă pentru mine, de suporții pentru mașina de spălat, de suportul de ustensile de bucătărie și toate celelalte chițibușuri puse în coș.

Astfel că, am decis să mai comand și echipament pentru alergat. Mega-încântat de tricoul-saună, cum îi zic ei, acel tricou în care transpiri și slăbești, foarte ok și cu brâul-saună, genunchiere, pantaloni de alergare. Practic, nu am de ce mă plânge din a doua comandă.

Doar că de data asta mi-au întârziat cu comanda și m-am trezit automat cu 25 de lei în cont pe care să-i cheltui pe ce doresc. Am decis să le scriu în chatul de pe site să văd totuși dacă mai ajunge comanda. Mi-a răspuns AI-ul că da. Iar pentru că i-am contactat și pentru a-și cere scuze, mi-au mai oferit 20% discount pentru următoarea comandă. Astfel că am realizat și a treia comandă la ei, ustensile de bucătărie pentru mama și am ajuns să plătesc aproape nimic. Doar că, ce să vezi, va întârzia și această comandă și din nou vor sări cu reducerile pe mine.

Cât de corect e acest Temu? De unde au apărut? Cât de moral e să comandăm la prețuri de dumping?

Este clar că Temu nu a apărut să facă profit. Cel puțin nu pentru moment. Pentru că ține de o economie semi-închisă, de un guvern care poate pompa bani fără să se uite la costuri și pierderi, Temu își permite să vândă produse la prețuri suspect de mici.

Și aproape la fel de clar este că Temu a apărut ca înlocuitor a lui Aliexpress, tras pe linie moartă de guvernul chinez după ce proprietarul din acte, Jack Ma a îndrăznit să se pună contra sistemului autoritar.

Și aproape la fel de sigur că cei care produc efectiv produsele sunt extrem de prost plătiți. Poate chiar și din niște regiuni extrem de sărace. Poate chiar niște copii care ar fi trebuit să fie la școală și la joacă, nu în fabrica de chițibușuri. De aceea am o reală strângere de inimă când comand de pe Temu. Pentru că mă gândesc că cineva pentru ca eu să dau 15 lei pe un tricou a fost muncit pe 1 yuan. Adică pe nimic…

Voi mai comanda de pe Temu?

100%. Dar cu aceeași strângere de inimă că poate cineva e exploatat pentru ca eu să cumpăr mega-ieftin. Dar știu că strângerea mea de inimă nu-l ajută cu nimic pe sărmanul om.

Tu ai comandat de pe Temu? Mulțumit?

Mă poți urmări și pe Google News

5 Comments

 1. Nu prea multumit, cred ca 3 din 10 produse sunt OK si nu e unul sa zici wow.

  • Pavel

   Eu chiar sunt mulțumit de pantaloni, de tricou, de ghenunchere, de suportul de tacâmuri, de branțul de pantofi. Doar suportul magnetic e inutilizabil.

   Bine, dacă tu ai luat chestii mai tehnice, probabil alea nu au un standard ridicat de calitate.

   • Nu neaparat tehnice, dar clar nu sunt premium. Sunt low spre medium.

 2. am luat de 3-4 ori, am primit cadou si o camera de supraveghere, am pus-o la tara merge ceas. pana acu multumit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *