Eu zic că suntem chiar norocoși că trăim în România actuală

Da, știu, nu e țara perfectă. Nu trăim în lux și opulență. Nu curge doar lapte și miere. Nu pentru noi, cei care ne trezim dis-de-dimineață ca să fim la program la job.

Nu avem cei mai străluciți politicieni. Ba chiar aș spune că ne lipsesc elitele, mințile luminate. Politica actuală este precum fotbalul românesc: moartă. Nu este un Hagi la conducerea țării, ci mai degrabă un Claudiu Răducanu. Și pe lângă el se află și un Dodel. Dar nu fac bine țării, parcă nu fac nici rău. Nu mult rău cum au făcut alții.

Ba chiar aș crede că această nepricepere a politicului și chiar neimplicare face bine țării. Practic, privatul se descurcă și pentru că politicul nu încurcă că nu se bagă. Atunci când nu schimbă fiscalitatea peste noapte, ce-i drept.

Se fură ca-n codru și-n deltă în prezent. Dar parcă se mai toarnă și un metru de autostradă. Da da, spre Moldova. Mai concret, spre Ucraina, să poată traversa țara tirul din țara vecină fără a mai încurca traficul de pe E85.

Au fost mari scăpări. Momente în care democrația a fost pusă în pericol. Această democrație șubredă, minimalistă. Sau iliberală cum îi zice obezul de la Budapesta. Nu am cum să uit cât am fost de gazat alături de zeci de mii de oameni doar pentru că stăteam în stradă. Dar cineva a avut grijă să-i închidă gura și influencerului. Probabil aceleași grade.

Cu toate astea, dacă vrei să muncești, nu mori de foame. Nu te bagă nimeni la pușcărie chiar dacă critici partidele și conducerea țării. Evident, mai sunt ceva infiltrații, serviciile mai pun batista pe unele guri prea vocale, dar cu toate astea nu te execută nimeni că nu ești de acord cu președintele. Ba chiar aș crede că pe domn președinte al nostru îl doare la banană de criticii lui. Nu și în Rusia.

În România actuală nu numărăm morții din opoziție sau căderile de la etaj. Nu sunt trimiși la pușcărie prin munți adversarii politici. Nu bei ceaiul de la ora 5 ca să nu mai prinzi a doua zi. Ba chiar șoșocii și simionii se jignesc unii pe alții chiar în Parlamentul României în timp ce-i înjură și pe cei de la putere. Cel mai sigur, dacă erau prin URSS slăbeau amândoi prin Siberia. Sau chiar pe vremea răposatului Nicu.

Da, mi-aș dori un președinte activ, un prim-ministru cu ceva mai multă carte, un ministru al agriculturii care chiar să fi făcut agricultură. Mi-aș dori un ASF cu salarii identice ca-n prezent, dar care să-și facă și treaba. O armată cu adevărat de standarde NATO. Un București precum Edinburgh. Autostrăzi ca-n Germania și turism precum în Barcelona.

Sunt multe de făcut în țara asta. Multe de construit. Multe de dezvoltat. Pensii de crescut. Pensii speciale de tăiat. Politicieni hoți de băgat la pârnaie. Dar cu toate astea, da, eu cred că suntem norocoși că trăim în România actuală.

Doar și pentru că pot scrie în România anului 2024 textul acesta. În Rusia, China, Coreea de Nord sau Iran, Afganistan și alte țări islamice medievale eram probabil cel puțin într-o carceră. Dacă nu deja putrezit la 2 metri sub pământ. Sau eventual cu trup neidentifict.

Așa, am posibilitatea să tastez cam ce vreau atât timp cât nu sar calul. Căci, libertatea de exprimare a mea se oprește acolo unde începe libertatea altuia.

Da, după ultimele evenimente din Rusia. După ce tot se întâmplă în Afganistan, Iran sau Irak, să nu mai zic de subspeciile din țările arabe, da, România actuală e chiar acceptabilă, locuibilă.

Nu, nu voi vota PSDNL la alegeri. De fapt, habar n-am cu cine voi vota. Probabil cu Dacian Cioloș și REPERul lui care duce lipsă de reper. Probabil.

Mă poți urmări și pe Google News

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *