Produsele marcă proprie ar putea dispărea

De ce?

Pentru că așa dorește ministrul agriculturii, Florin Barbu. Acesta nu este decât un habarnist ajuns într-o funcție mult peste capacitățile lui neuronale. La nivelul lui de discurs, la nivelul lui non-verbal, maxim samsar de mașini trebuia să fie.

Nu are un motiv anume, vrea să le elimine pentru că sunt mai ieftine decât alte produse asemănătoare. Lapte cu lapte, făină cu făină, pate cu pate.

Dar șeful de minister nu pricepe mecanismul. Dar nu că nu pricepe mecanismul, nu înțelege că tocmai acele produse salvează milioane de oameni din România de la foame, fiind mai ieftine decât produsele de brand. Neica nimeni de la Guvern vrea să scoată produsele marcă proprie din magazine, dar în același timp vrea și produse ieftine, cu adaos redus. Ei, tocmai produsele marcă proprie respectă acest deziderat. Dar ce să știe protejatul unui baron de Slatina?

Țineam TV-ul deschis pe știri și prind secvența de început, când rulau cele mai importante știri ale zilei. Pe moment am crezut că nu am înțeles, pentru că nu eram atent la ecran, astfel că am așteptat să ascult toată știrea.

Ca ministru al Agriculturii, eu aş scoate marca proprie definitiv din comerţ. Pentru a se crea o relaţie comercială corectă. De ce să avem marcă proprie unde 4 lei este kilogramul de lapte şi alt lapte intră cu 7 lei”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Noaptea minții. Dar nu te gândești de ce costă celălalt 7 lei, nu de ce costă marca proprie 4 lei? Dâng.

Cum funcționează mecanismul marcă proprie? Ce este produsul marcă proprie? Produsul marcă proprie este mai prost calitativ decât unul mai scump din aceeași gamă de produse?

  1. De cele mai multe ori, produsele marcă proprie ale marilor magazine sunt produse în aceleași fabrici în care se produc și produsele de brand, mai scumpe. Dacă vă uitați pe ambalajul produsului marcă proprie va scrie că este produs de X pentru supermarket. Dacă îți sună cunoscută firma, ia produsul de la brandul mai scump și ai să vezi că e fix aceeași fabrică. Și poate chiar fix același produs. Obligă supermarketul pe producător să-i producă și supermarketului produsul? Nu.
  2. În mai toate cazurile, produsele sunt chiar identice calitativ, diferit e doar ambalajul. Pe aceeași linie de ambalare rulează două rânduri de ambalaje. Făina este aceeași, dar una se vinde la 5 lei pentru că are în spate un brand și în care se bagă marketing, iar produsul marcă proprie nu dispune de cine știe ce marketing. Cel mult, spațiu în pliantele magazinelor.
  3. Da, produsele de brand sunt mai scumpe pentru că dispun de un cost de marketing, dispun de cost de raft, de cheltuieli suplimentare cu depozitarea, cu lanțul de aprovizionare. Dar s-a gândit ministrul agriculturii că poate producătorul nostru poate vinde mai ieftin și mai mult și astfel valoric tot al nostru să iasă în câștig?
  4. Trandul produselor brand propriu s-a dat în tehnologie. Da, același telefon fabricat în China vine în Europa sub mai multe branduri. Da, același aspirator vine sub mai multe branduri. De trotinete, boxe, baterii externe nu mai zic. Nu vrea domn ministru al agriculturii să le interzică și pe astea? Că sunt pline magazinele de ele.

Ce se poate întâmpla dacă produsele marcă proprie se vor scoate de la raft?

Exact opusul a ceea ce tot rumegă prin discursuri. Se vor scumpi toate celelalte produse și mai mult, pentru că nu va mai exista aceeași concurență pe preț. Vor vinde toți cu 10 lei litru pentru că vor ști că nu va veni un supermarket cu un lapte la 5 lei.

Noaptea minții, dar neica ăsta chiar are putere de decizie. Și uite așa îți trece instant a mai lăuda țara asta. Din cauza politicului, nu de altceva.

Da, el e Florin Barbu: Șeful Agenției de Plăți în Agricultură, liberalul Ionuț Lupu, demis de ministrul PSD Florin Barbu / Liberalul de la APIA refuzase plata subvenției pentru firmele apropiate familiei Stănescu, în dosarul stufului din Delta Dunării. Știrea aici.

Mă poți urmări și pe Google News

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *