Știrile de vinerea asta #4

 1. Preşedintele Consiliului judeţean Vrancea, liberalul Cătălin Toma, în vârstă de 46 de ani, a murit.
 2. Budapesta. Cea mai mare demonstrație antiguvernamentală din ultimii ani, pe fondul scandalului de pedofilie. Prim-ministrul Victor Orban consideră problema “închisă”.
 3. Peste 350 de protestatari, între care și jurnaliști, arestați după moartea lui Alexei Navalnîi / Apropiații nu găsesc trupul disidentului rus. Rusia, ca națiune e eșuată. Rusia e o țară pierdută.
 4. Război în Ucraina. Militarii ucraineni au primit ordin de retragere din Avdiivka, la nord de Donețk, “pentru a evita o încercuire”. Este cea mai importantă schimbare de pe front, după căderea Bakhmut, în mai 2023. Umpic mai mult trist…
 5. Vladimir Kara Murza, disident rus otrăvit de două ori și condamnat la 25 de ani de închisoare, este de negăsit în temnițele siberiene. Continuă epurarea opozanților criminalului Vladimir Putin.
 6. Ursula von der Leyen și-a anunțat oficial intenția de a obține un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene. Candidatura urmează să fie validată la Congresul PPE de la București, de la începutul lui martie. Păi și pentru Klaus ce o mai rămas?
 7. Iulia Navalnaia anunță că va continua lupta lui Aleksei pentru o Rusie liberă: „Putin mi-a ucis soțul!/ Nu mi-e frică”. Câte zile va mai fi în libertate?
 8. Marile bănci europene au avut pentru prima dată profituri record de peste 100 de miliarde de euro, în 2023. Zic să mai crească un pic dobânzile.
 9. Rusia a confiscat fabrica de dulciuri ROSHEN a fostului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko. Ciocolata ROSHEN e tot mai prezentă în România și habar n-aveam că e a ucraineanului.
 10. Metrou de la Gara de Nord la Gara Progresu: 14 stații – M4 Gara de Nord 2 – Filaret – Progresu
 11. Parlamentul interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. Măsura vizează inclusiv automatele cu produse alimentare, iar amenzile pot ajunge și la 30 de mii de lei. Legea merge la promulgare.
 12. Produsele marcă proprie ar putea dispărea
 13. Europa Liberă (RFE/RL), declarată „organizație indezirabilă” de Rusia
 14. 100 mil. euro, plus TVA, pentru modernizarea sistemului informatic al Casei de Sănătate. Tot cu Ghiță?
 15. Parlamentul a adoptat legea pentru stoparea risipei alimentare – ce măsuri aduce
 16. Fiul vitreg al noului șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, filmat în tricou cu litera „Z”, rugându-se pentru victoria Rusiei. Da, pare tot mai dubioasă alegerea lui Zelenski.
 17. Efectele AI: Acţiunile Nvidia au înlocuit Tesla ca cele mai tranzacţionate titluri de pe Wall Street
 18. Nimic nu domoleşte „foamea“ de vacanţe. Românii au cheltuit 8,5 mld. euro pe vacanţe în străinătate în 2023, record istoric, cu 60% mai mult faţă de anul de referinţă 2019. N-are lumea bani.
 19. Care mai sunt ofertele băncilor? Dobânzi între 8% şi 9% la ipotecarele cu dobânzi variabile şi dobânzi între 5,6% şi aproape 6% la ipotecarele cu dobânzi fixe
 20. Alegeri comasate în iunie pentru europarlamentare și locale. Alegerile prezidențialele, în septembrie. Le-au zăpăcit de le-au luat întortocheat de nu le mai știi rostul.
 21. Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. „Pe 29 februarie Putin va anunța acest lucru.” Asta nu sună bine deloc…
 22. România a anunțat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței.
 23. Tragedie la Valencia. 4 morți și 19 dispăruți în urma unui incendiu uriaș, pe care pompierii nu reușesc să-l stingă. Se întâmplă și la alții…
 24. Sonda spațială americană Odiseu a reușit să aselenizeze cu succes pe Lună, marcând întoarcerea SUA pe satelitul natural al Pământului, după o pauză de 50 de ani.
 25. Doi ani de război: Peste 775 de companii ucrainene au intrat pe piața din România, de la invazia Rusiei, din care 746 sunt încă în funcțiune
 26. Nvidia sparge rapid toate recordurile – bifează acum cea mai mare creștere înregistrată vreodată pentru o companie listată pe bursă. Cipurile au ajuns să fie livrate în camioane blindate.
 27. Formula 1 în România va fi transmisă de Antena 1 și Antena Start în următorii trei ani. Postul a luat drepturile în exclusivitate. Mda, interesant.

Bune de citit, văzut sau ascultat

 1. Interviu. Jurnalistul maghiar a cărui dezvăluire a provocat demisia președintei Katalin Novak: „Este un eveniment fără precedent în istoria regimului Orban”.
 2. Marele „noroc” al ministrul Agriculturii, sărac în declarația de avere: părinții pensionari
 3. ANALIZĂ În urmă cu 20 de ani existau peste 40 de bănci pe piață, acum au mai rămas puțin peste 30 / Deloitte: Anul acesta ar mai putea avea loc cel puțin încă o tranzacție în domeniul bancar, pe lângă preluarea OTP Bank
 4. Ce spun românii despre comasarea alegerilor: „Le-au zăpăcit de le-au luat naiba de voturi”/ „Nimic nu-i clar, totul e o porcărie.”
 5. România e în NATO de 20 de ani, însă produce tot muniție de tip sovietic. De ce?

Mă poți urmări și pe Google News

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *