Sectorul 6 arată tot mai bine. M-aș inspira de acolo. Daaar, de când alerg și am (re)început să circul și cu bicicleta, mă tot lovesc de muuulte neajunsuri.
Astfel că m-am gândit ce aș face eu ca primar. Chestii care ar fi meganepopulare, dar până la urmă și-un mandat bun dacă e, măcar să fie.
- Atenție tot mai mare la trotuare. Alerg tot Jiului, iar pe partea dreaptă, sens spre Poligrafiei, aproape că nu este trotuar. De ce? Pentru că a împrejmuit terenul nenea care are acolo teren, dar s-a dus până a mâncat și trotuarul. Oare chiar îi era greu lui Clotilde să-l oblige pe cetățean să-și retragă gardul doar cât e tarlaua lui? Da, sunt porțiuni în care alerg la propriu pe carosabil. Concluzie: niciun trotuar mai mic decât lățimea unui cărucior pentru copii.
- Piste de alergare și piste de biciclete în tot mai multe parcuri. Înainte să mă (re)apuc de sport parcă nu îmi ieșeau atât de mult în evidență cei care alergau prin parcuri sau care erau cu juniorii pe biciclete. Daaaar, Bazilescu, Herăstrău sau Moghioroș sunt full tot timpul. De ce să nu existe o pistă de alergare? De ce nu și o pistă de biciclete? Bine, în Moghioroș sunt de ambele. Deci se poate. Mai greu în sectorul lui Clotilde.
- Amendați toți cercopitecii posesori de câini. În Herăstrău nu prea sunt poate și pentru că e mega-aglomerat, dar în Bazilescu e invazie de nesimțiți cu câini fără lesă. Botnița deja e mult prea mult pentru iubitorii de animale. Aș trimite poliția locală o perioadă prin toate parcurile. Nu are lesă câinele? Amendă 2.000 lei. Nu are botniță? 5.000 lei. Nu se poate să mă feresc eu de animalul tău când regula spune altceva. Mai ales că au și țarc special pentru câini, unde-i pot lăsa liberi, dar de ce să nu-i plimbe liberi pe alei? Da, da, au fost câteva momente în care am fost aproape de a fi mușcat. Și nu de un câine cât palma, ci de cei masivi, că ăia sunt lăsați în special slobozi. Acesta este și motivul pentru care am renunțat să mai alerg prin Parc Bazilescu. Este paznic care zice că nu are ce le face. Mai trece și poliția locală prin parc, probabil să-și facă norma de pași pe zi.
- Aș desființa toate, dar absolut toate terasele din Herăstrău, care încurcă circulația pe alei. În afară de Berăria H, Hard Rock și ce mai e la intrare, care nu încurcă, în rest aș elimina tot de pe malul lacului. Nu poți domne să te plimbi că nu ai loc de terasele de fițe. Îmi zicea un coleg că s-a oprit să bea o bere la o terasă din asta de fițe și nu a fost primit că era în pantaloni scurți. Păi te duci la 4 ace în parc? Încurcă aleea și așa mică. Treci pe lângă ei, le auzi toate bășinile de bogătani și nimic altceva. Ah, să nu mai zic că Herăstrău a devenit o adevărată bubuială. Pauza de alergare o iau în Herăstrău. Mă așez 5 minute pe malul lacului, dar nu, nu scot căștile din urechi pentru că nu nu pot de zgomotul produs de boxele teraselor. Boss, încurcă aleea, elimină dugheana. Simplu. Muzică prea tare? Valea. E simplu. În loc să aud pasărea din copac, aud bubuiala de la terase.
- Aș redimensiona aleea principală din Herăstrău. Acum pe 1 metru lățime sunt oameni la plimbare, sunt oameni în alergare, sunt oameni pe biciclete, sunt oameni care plimbă animale. Toți pe o palmă de pâmânt, deși loc ar fi pentru mult mai mult. Tocmai de aceea am tot evitat Herăstrăul, deși stau aproape de cel mai mare parc din România. Astfel, aș crea o alee doar pentru cei care vor să se plimbe liniștiți, o pistă alăturată pentru cei cu alergarea și încă o pistă pentru cei cu bicicletele. Ah, tre să ștergeți terasele de fițe? Ce tristețe.
- Herăstrău nu are o cișmea funcțională. Bă, cum e posibil ca în cel mai mare parc din România să nu ai unde bea un strop de apă? Ah! Ai unde, la terasele de fițe, unde-i 20 de lei apa? Nu, mulțumesc, vreau să beau apă, nu apă vândută ca lux. Nicușor, Clotilde, cum e posibil să nu existe nici măcar o cișmea în tot ditamăi parcul? În 4 ani chiar nu ați putut da în funcțiune măcar un robinet cu apă potabilă? Rușinicăăă.
- Nici un bulevard cu 3 benzi pe sens. Bucureșteanul s-a născut în mașină și acolo zace. Eu de paștele ortodox obișnuiam să ies cu bicicleta, că era liber Bucureștiul. Era. Dar am rămas surprins duminică cât de aglomerat a fost. Am mers spre Mogoșoaia. Full de mașini. Spre Herăstrău, aproape plin. Pe Poligrafiei aproape ca într-o zi normală. Unde mergeți, băi, numai cu mașina? Eu am parcat mașina de marți seara, și până în marțea asta, când m-am întors la birou, adică 7 zile, nu am mișcat-o și n-am mai murit. Astfel, are bulevardul 3 benzi pe sens? Automat o bandă specială pentru transportul în comun. Spațiu mare, benzi largi? Strâmtorate și făcută și o pistă pentru biciclete. Mă uit pe Kiseleff, ditamăi bulevardul și se îngrămădesc pe trotuar pietoni cu bicicliști. Că pista e tot pentru pietoni… Orașul ăsta nu se va decongestiona dacă nu se vor lua măsuri ce par radicale la prima vedere, dar normale. Absolut normale.
- Toate trecerile de pietoni semaforizate și cu buton pentru pietoni. Pe Kiseleff, dacă ești pieton și vrei să treci, apeși butonul, se face verde pentru tine și roșu pentru mașini. Nu sunt pietoni? Verde pentru mașini. De ce să ții mașinile pe loc dacă nu sunt pietoni? În plus, e și un plus de siguranță pentru pieton. Știe și el că tre să facă o acțiune înainte să traverseze. Nu, nu doar să se asigure, ci să mai apese un buton. Secunda aia îi poate salva viața. Mă uit pe Bucureștii noi, din 50 în 50 metri zebră, mașini parcate, nema vizibilitate. Pune semafor, pune buton pentru pietoni și lasă roșu pentru mașini doar când sunt pietoni să treacă. Știu, sunt intersecțiile mari, dar e simplu și acolo. S-a făcut verde pentru pietoni pe un sens, lasă verde pe celălalt pentru mașini. Mă rog, aici mai tre dezbătut, dar e clar că acolo unde este trecere de pietoni, dar nu și o intersecție mare, tre semaforizare cu buton pentru pietoni.
Și aș mai avea, dar momentan sunt astea, așa, de fațadă, dar care ar schimba sigur în bine fața orașului București. Ah, da, și aș moderniza zona Balta Grivița.
Eu personal sunt nemulțumit de Nicușor și Clotilde. Dar au noroc că ceilalți sunt cel puțin nepricepuți.
Mi-am mai exprimat unora nemulțumirea vizavi de Nicușor și mi-o mai dau pe aia cu: tre să alegi între un matematician și un penal și alegi penalul? Las’ că am avut 10 ani prof de fizică la Cotroceni și cu ce ne-am ales?
PS: Voi vota pe Nicușor, stați liniștiți. Dar doar din considerentul de răul cel mai mic.
Piste de biciclete da, as vrea si eu.
Sursa de apă din modestul oraș de câmpie din care mă trag este din puțuri de adâncime forate prin anii 90. Vreo trei puțuri erau la nord de satul de unde se trage maică-mea. Le-au forat cam de-un lat de om și le-au lăsat așa o vreme, să curgă a paguba. Să tot fi fost câțiva ani – inundaseră și un teren al nostru pe care cultivau tutun. Dacă te țineau bine cu mâinile de margini puteai bea apă rece ca gheața, ca la munte și, în loc să merem acasă, trăgeam la puțurile alea. Tot cam pe-atunci au forat ceva mai adânc într-un loc; nu știu ce căutau, dar au dat de niște apă mirositoare, cred că sulfuroasă. Oamenii nu prea se-nghesuiau s-o bea, deși era bună, te strângea la stomac dacă erai stricat, dar era pelerinaj că o foloseau ca apă de spălat și la gătit. În sfârșit, după ce le-au terminat, calitatea apei din oraș a crescut simțitor – asta din București, oricât s-ar lăuda Apa Nova, e tot o lătură puturoasă și-n ziua de azi. Filtrele ajută cumva, dar în mare tot nu-i ce trebuie.
Unde vreau s-ajung cu turul ăsta prin jurul vișinului e că ideea asta cu cișmele e chiar foarte bună și necesară, dar nu cișmele din acelea ordinare, ci mai degrabă ceva mai apropiat de stilul dobrogean, adică mai elaborat, care să reprezinte și un soi de ancore pentru comunități. Având în vedere că, dacă nu mă-nșel, sub zona București-Giurgiu stă unul din cele mai (dacă nu cel mai) mare acvifere din țară, nu văd de ce n-ar putea fi alimentate de câteva foraje de adâncime, astfel încât să fie altceva decât scursura de la robinet. Nu zic câte una la fiecare intersecție mare, cum ar fi normal, dar măcar o duzină pe sector, la liber. Și izvoarele alea cu ape minerale lăsate de izbeliște prin diverse stațiuni, de-ar fi mai bine-ntreținute și mai civilizate… Eu înțeleg lobby-ul ăstora care vând apă concesionată din resursele țării, dar nici chiar așa…
Nu de alta, dar dacă tot se-agită păduchii din secta Frăția lui Willy să reducă plasticul poate-ar trebui să militeze pentru o mai variată ofertă și pentru apă reală la robinet: astfel, nimeni n-ar mai cumpăra apă la jumate și sticlele rămase când totuși ar cumpăra ar putea să le folosească, uite ia, la câte-o cișmea. Când eram eu mic bidonăraia de plastic era la mare căutare că puteai lua apă de unde-aveai nevoie și nu se spărgea la drum.